Κλειστά τα σχολεία και στον Πύργο - Κανονικά τα δρομολόγια για Ζάκυνθο

Χωρίς τραυματίες ο ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, ωστόσο υλικές ζημιές έχουν υποστεί κτήρια σε όλο το νησί.

Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία. Είχε προηγηθεί δόνηση 4,9 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Για εκτόνωση του φαινομένου, μίλησε στην ΕΡΤ ο Καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας. Ευτυχώς η απόσταση από νησί είναι μεγάλη. Αν ο ίδιος σεισμός είχε γίνει πιο κοντά θα είχαμε μεγάλα προβλήματα»!

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ σημείωσε πως η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι αυτό το λόγο έγινε αισθητός μέχρι τη Μάλτα.

Είμαστε σε επιφυλακή για το μετασεισμό. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκωτσάς, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία.
Οπως είπε σήμερα οι υπηρεσίες θα ελέγξουν τη στατικότητα των κτιρίων, ενώ  δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία.

Μικρές ζημιές υπέστη μέρος του λιμανιού της Ζακύνθου, αλλά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά. Στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο. Στην κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.

Κλειστά και τα σχολεία στον Πύργο.

Το φαινόμενο εκτονώνεται δήλωσε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας.

Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Αττική, καθώς και σε Αλβανία, Μαυροβούνιο και Ιταλία.

«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.

Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου .

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, AΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης