Δείξτε στο παιδί πώς να έχει αυτοέλεγχο

Μαθετε πως
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η ικανότητα του να καταλαβαίνεις και να διαχειρίζεσαι τη συμπεριφορά ή τα συναισθήματα σου ξεκινά γύρω στους 12 μήνες και περιλαμβάνει τη συγκέντρωση σε ένα πράγμα, τον έλεγχο των παρορμήσεων, τη μάθηση συμπεριφοράς που βοηθά στην καλή επικοινωνία με τους άλλους και το πώς να ηρεμούμε μετά από ένα πολύ έντονο γεγονός. Με τη δική σας βοήθεια, τα παιδιά μαθαίνουν να την εξελίσσουν.

Όσο το παιδί μεγαλώνει, το να ελέγχει τον εαυτό του, το βοηθά στο να μαθαίνει καλύτερα στο σχολείο, να φέρεται με κοινωνικά αποδεκτούς τρόπους, να κάνει φιλίες, να γίνει πιο ανεξάρτητο και να διαχειρίζεται το στρες. Όταν γεννιούνται, δεν μπορούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά τους. Είναι μία διαδικασία που διαρκεί μέχρι την ενηλικίωση. Όταν είναι 1 έτους, ξεκινούν να αποκτούν μερικές βασικές ικανότητες. Για παράδειγμα, μαθαίνει να περιμένει τη σειρά του ή την ώρα του μεσημεριανού φαγητού. Στο νήπιο, ξέρει τι περιμένετε από εκείνο. Αν είστε στο σινεμά, ξέρει ότι πρέπει να μιλά με σιγανή φωνή. Στο σχολείο μπορεί να κάνει σχέδια και να αποφασίζει για το πώς θα απαντά. Ξεκινά να διαφωνεί αλλά χωρίς να μπορεί να επιχειρηματολογεί.

 

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί

Γίνετε το παράδειγμα. Κάντε μία δραστηριότητα μπροστά του που σας προκαλεί εκνευρισμό χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Μιλήστε στο παιδί για τα συναισθήματα. Όταν βλέπετε ότι θυμώνει ή στενοχωριέται, μιλήστε γι αυτό αλλά αφήστε να ξεθυμάνει πρώτα.

Πείτε ξεκάθαρα στο παιδί τι μπορεί να κάνει. Πείτε του να χρησιμοποιεί λέξεις για να περιγράψει αυτό που νιώθει.

Επιβραβεύστε το όταν ελέγχει τον εαυτό του και κάντε το με περιγραφές ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ