Σπύρος Μαυραγάνης: Ο 19χρονος που έφερε στην Πάτρα… «Πελαργούς»- Ο γιος του πρώην υφυπουργού μιλάει για την ταινία που έχει καμβά την πόλη

Πριν από λίγο καιρό οι  Πατρινοί συναντούσαν στους δρόμους τα μέλη ενός κινηματογραφικού συνεργείου που αναστάτωνε ευχάριστα την πόλη στα κεντρικά της σημεία. Ανάμεσά τους διέκρινε γνωστούς Πατρινούς, ερασιτέχνες ηθοποιούς και ορισμένους κομπάρσους, που γύριζαν με κέφι σκηνές υποδυόμενοι ρόλους  σε ένα περιβάλλον τόσο οικείο όσο το… σπίτι τους.  Υπεύθυνος για αυτό, ένας νεαρός μόλις 19 Μαϊων. Ο λόγος για τον ανήσυχο Σπύρο Μαυραγάνη, γιο του Γιώργου Μαυραγάνη, πρώην υφυπουργού οικονομικών, ο οποίος, αν και γεννημένος στην Αθήνα, επέλεξε την Πάτρα ως … καμβά για την ταινία του που θα λάβει μέρος σε φεστιβάλ του εξωτερικού και με την οποία τοποθετεί  το πόδι του στον προθάλαμο της 7ης τέχνης, αν και φοιτητής της Νομικής, επιστήμης που τον ταξίδεψε μέχρι την Αγγλία και τον κάθισε στα έδρανα της Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου.

To μικρόβιο με τις ταινίες το «κόλλησε» στο σχολείο κι αν λάβουμε υπόψιν ότι κάπου εκεί, μεταξύ αίθουσας και προαυλίου σε συναντούν οι πρώτες μεγάλες αγάπες, εξάγουμε με σχετικά ασφάλεια το συμπέρασμα ότι θα ακούσουμε πολλά στο μέλλον για τον ταλαντούχο Σπύρο Μαυραγάνη και θα δούμε ακόμη περισσότερα. Προς στιγμήν, περιμένουμε την avant-premiere στα τέλη του Δεκέμβρη που θα γίνει στην Πάτρα.

-Μια ταινία με πεδίο δράσης την Πάτρα. Το εύλογο ερώτημα εν αρχή είναι «γιατί η Πάτρα;». Τι είναι αυτό που σε έκανε να την επιλέξεις ως σκηνικό της ιστορίας σου;

“Νομίζω πως δεν θα σας ικανοποιήσει πολύ η απάντησή μου. Την Πάτρα την διάλεξα κυρίως για πρακτικούς λόγους. Σκέφτηκα ότι θα μου ήταν πιο εύκολο να κάνω μια ταινία σε μια σχετικά μικρή πόλη, στην οποία γνωρίζω ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου. Πρέπει, βέβαια, να παραδεχθώ ότι κατά τη διάρκεια του ρεπεράζ βρήκα πολύ όμορφες τοποθεσίες για τα γυρίσματα».

-Σε ποια σημεία έγιναν τα γυρίσματα; Ποια σημεία της πόλης θα δούμε στην ταινία;

«Έχουν γίνει γυρίσματα στην περιοχή της Παντάνασσας, στην Ακτή Δυμαίων, στα σοκάκια της παλιάς πόλης, στο Ρίο, στην οδό Κανακάρη, στα σκαλιά της Αγίου Ανδρέου και στον λόφο πάνω από το κάστρο. Έχουμε κάτι απ’ όλα!»

-Ήταν συνεργάσιμοι στα γυρίσματα οι Πατρινοί; Καλώς ή κακώς δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με το να βλέπουν συνεργεία στο δρόμο.

«Οι Πατρινοί ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμοι. Τόσο οι ντόπιοι ηθοποιοί όσο και οι κάτοικοι που διευκόλυναν την παραγωγή (παραχωρώντας χώρους για τα γυρίσματα) αγκάλιασαν το έργο μας – ακόμη κι αν ορισμένοι το αντιμετώπισαν με κάποια καχυποψία. Να σημειωθεί ότι τη λέξη «καχυποψία» τη χρησιμοποιώ με την πιο θετική της χροιά».

-Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των ηθοποιών;

«Ανήκω σε μια ομάδα 19χρονων κινηματογραφιστών που ακόμα παλεύουν να εδραιωθούν στον καλλιτεχνικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχα μεγάλο περιθώριο επιλογής. Ήθελα απλώς όσοι παίξουν στην ταινία να είναι εμφανισιακά κοντά στα πρότυπα του σεναρίου, να αγαπούν τη δουλειά τους και να είναι πρόθυμοι να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στις πρόβες και στα γυρίσματα».

-Ποια είναι η ιστορία και ποιο το μήνυμα της ταινίας σας; Τι είναι αυτό που θέλετε να πείτε;

«Η ταινία αφορά δύο ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα. Από την μία έχουμε έναν γέρο άνδρα που, καθώς πλησιάζει στο τέλος της ζωής του, αρχίζει να τρελαίνεται, νομίζοντας ότι θα τον πάρουν μαζί τους οι πελαργοί. Το σενάριο αντιμετωπίζει τους πελαργούς διαφορετικά απ’ ότι έχουμε συνηθίσει: ο κόσμος τείνει να τους συνδέει με τη ζωή και τα νεογέννητα μωρά, ενώ εμείς τους παρουσιάζουμε ως σύμβολα του θανάτου. Αυτή είναι όμως μόνο η μία πλευρά της υπόθεσης. Από την άλλη έχουμε τον έφηβο εγγονό του γέρου, ο οποίος ανακαλύπτει τις χαρές και τις πίκρες της ζωής καθώς ενηλικιώνεται. Θα μπορούσατε, λοιπόν, να πείτε ότι το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι το πώς εκπρόσωποι δύο διαφορετικών γενεών βλέπουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης».

-Πού θα δούμε την ταινία; Ποιο είναι το «ταξίδι» της;

«Ο στόχος είναι να οργανωθεί στην Πάτρα μία avant-premiere περί τα τέλη Δεκέμβρη. Πιστεύω πως όλοι όσοι συμμετείχαν στην ταινία έχουν το δικαίωμα να την δουν πριν σταλεί σε κάποιο φεστιβάλ. Μην με ρωτήσετε όμως ποιο φεστιβάλ σκέφτομαι, γιατί δεν έχω αποφασίσει ακόμη».

-Μίλησε μου για σένα. Πώς γεννήθηκε μέσα σου ο κινηματογραφιστής; Πώς ξεκίνησε αυτή η επιθυμία;

«Άρχισα να ασχολούμαι με το σινεμά στην Στ’ Δημοτικού. Θυμάμαι ότι οι φίλοι μου κι εγώ θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα σύντομο βιντεάκι στα πρότυπα των ταινιών James Bond. Και πράγματι, στις αρχές εκείνου του καλοκαιριού οργανωθήκαμε και καταφέραμε να κάνουμε κάποια γυρίσματα με ελάχιστα μέσα. Όταν τελειώσαμε (σε 1-2 μέρες δηλαδή), διαπιστώσαμε ότι μας ενθουσίαζε η διαδικασία της παραγωγής ταινιών. Έτσι, κάθε χρόνο καθιερώθηκε να γυρίζουμε κι από μια ταινία μικρού μήκους. Όσο περνούσε ο καιρός βελτιωνόμασταν, και τα θέματα με τα οποία ασχολούμασταν γίνονταν όλο και πιο σοβαρά. Το 2013, μάλιστα, κερδίσαμε ένα μαθητικό βραβείο στην Ιταλία. Εγώ, προσωπικά, ενδιαφερόμουν ιδιαίτερα για τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή σεναρίων, ενώ ταυτόχρονα ανέπτυσσα και μια έντονη αγάπη για την ιστορία του κινηματογράφου, κυρίως του Ευρωπαϊκού».

-Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο; Ποιος είναι ο στόχος;

«Σε αυτήν τη φάση, θέλω μονάχα να έχω ιδέες και διάθεση για καινούργια πρότζεκτ. Εύχομαι κάθε ταινία που κάνω να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, και να αγγίζει περισσότερους ανθρώπους».

 

ΙΝFO

Ο Σπύρος Μαυραγάνης γεννήθηκε το 1999 στο Μαρούσι Αττικής. Πέρασε τα παιδικά κι εφηβικά του χρόνια στην Αθήνα, φοιτώντας σε ιδιωτικά σχολεία (πρώτα στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και αργότερα στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το οποίο τελείωσε με τον τίτλο του καλύτερου μαθητή – “valedictorian”).  Το 2017 έγινε δεκτός με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου. Με τον κινηματογράφο ασχολείται ερασιτεχνικά από το 2011.

Ο τίτλος της ταινίας του είναι  «Όταν οι πελαργοί ξανάρθουν»

Πρωταγωνιστεί ο Πατρινός ηθοποιός Σάκης Κλήρης, ενώ βασικό ρόλο έχει ο επίσης Πατρινός ηθοποιός Αντώνης Μπαρμπετάκης. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μιχάλης Κατσούδας, Λένα Νάτση, Νίκος Καβαρατζής Κωνσταντίνος Τομαράς, Μαρικώνστα Καρυτινού, κ.ά.

Σεναριογράφος είναι ο Χάρης Καλαϊτζίδης, τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει ο Ανδρέας Δρυμιώτης, οπερατέρ ο Τάσος Μπέλεσης.

 

Γιώτα Κοντογεωεργοπούλου

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ