Το χρίσμα σε 5 υποψήφιους περιφερειάρχες "έδωσε" ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει πέντε περιφερειάρχες που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ανακοίνωσε για πρώτη φορά, επισήμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου στην Άρτα, θα στηρίξει τις υποψηφιότητες όσων περιφερειαρχών εξελέγησαν το 2014 με την υποστήριξη και τότε της ΝΔ.

Συνεπώς, ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία, ο Γιώργος Χατζηµάρκος στο Νότιο Αιγαίο, ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία, ο Αλέξανδρος Καχριµάνης στην Ήπειρο και η Χριστιάνα Καλογήρου στο Βόρειο Αιγαίο θα λάβουν εκ νέου το "γαλάζιο" χρίσµα.

Σε µια ακόµα περιφέρεια, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο εκλεγµένος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016 και στη θέση του εξελέγη ο µέχρι τότε χωρικός αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Χρήστος Μέτιος. Πηγές της Πειραιώς σηµειώνουν ότι θα δοθεί και στον κ. Μέτιο το "χρίσµα", ανεβάζοντας συνολικά σε έξι τις «σίγουρες υποψηφιότητες».

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στις εκλογές αυτές. «Πιστεύω στην ουσιαστική αποκέντρωση και πέραν των προσώπων. Έχει σημασία να έχει η αυτοδιοίκηση πόρους και εργαλεία να κάνει δουλειά της. Και γι’ αυτό, επιμένω σε θεσμικές τομές, όπως η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ και για αυτό επιμένω σε ουσιαστικό διάλογο για αρμοδιότητες πρώτου και δεύτερου βαθμού ώστε να χωριστούν με σαφήνεια τα όρια του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών, και των αυτοδιοικήσεων πρώτου βαθμού».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, δίδει ιδιαίτερη σημασία στην θεσμική αποκέντρωση. «Μας ενδιαφέρουν και τα πρόσωπα, αλλά ξεκάθαρα δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε σε υπερβολικό βαθμό για το πώς η κάθε τοπική κοινωνία θα επιλέξει να αυτοδιοικηθεί».

Πρόσθεσε ότι στις περιφέρειες θα διεκδικήσουμε να κερδίσουμε με τη σημαία της ΝΔ σε όσον το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες, σημειώνοντας ότι εντός 10 ημερών θα δώσουμε τις στηρίξεις στις περιφέρειες. Ειδικότερα, είπε ότι στην Ήπειρο, δίδει τη στήριξή του στον νυν περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, όπως επίσης, αι σε όλους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες, που εκλέχθηκαν με τη σημαία της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές.

Για το θέμα της στήριξης της ΝΔ σε υποψήφιους δημάρχους διευκρίνισε ότι είναι άλλος ο βαθμός εμπλοκής σε περιφέρειες και άλλος σε δήμους. Ωστόσο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι ο δήμαρχος Άρτας, Χρ. Τσιρογιάννης, φαίνεται να κάνει πολύ καλή δουλειά.

Διαβάστε επίσης