Απαντήσεις από την δημοτική αρχή της Πάτρας ζητούν δέκα σύλλογοι, που μένουν κοντά στον ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα, για αυτό τον λόγο θα συναντηθούν με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη την Παρασκευή, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού του ΧΥΤΑ στην περίπτωση που δεν πάρουν πιστικές απαντήσεις. Ένας από τους εκπροσώπους των κατοίκων πέριξ του ΧΥΤΑ, ο Γιώργος Βασιλόπουλος, άφησε αιχμές και για την νυν δημοτική αρχή, η οποία όπως σημείωσε ως αντιπολίτευση στήριζε τον αγώνα τους για το κλείσιμο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
«Τότε είχαμε πάει και μαζί με τον κ. Πελετίδη στο αυτόφωρο και είχε πει ότι η Ξερόλακκα έπρεπε να είχε κλείσει από το 2010, σήμερα όμως όλα βαίνουν καλώς και θέλουν να κατασκευάσουν ένα τείχος αντιστήριξης για να στερεώσουν τα απορρίμματα, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα όρια πάνω από τα 150 μέτρα, που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα φύγουν. Δεν θέλουν μόνο να τα στηρίξουν, αλλά να κάνουν και χώρο εναπόθεσης. Σε αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι» ξεκαθάρισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7».
Οι σύλλογοι της περιοχής είχαν συναντηθεί το 2016 με την δημοτική αρχή και τους είχαν ζητήσει να δείξουν ανοχή, τονίζοντάς τους ότι η Ξερόλακκα θα έκλεινε σε 3 χρόνια. Αυτό, που βλέπουν είναι τα χρόνια πέρασαν και ακόμη βρίσκονται στο σημείο μηδέν.
«Κάθε τι, που όποια δημοτική αρχή πάει να επεκτείνει τον ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα θα μας βρει μπροστά της» ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλόπουλος, βάζοντας τέλος στις σκέψεις της δημοτική αρχής της Πάτρας για επέκτασή του, ενώ όσον αφορά το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από το 2000 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και μετά συνεχίστηκαν το 2006 από τον Δήμο Πατρέων «και φτάσαμε σήμερα στο 2018 να συζητάμε οι κάτοικοι να κάνουν ένα βήμα πίσω. Δεν μπορούμε να το κάνουμε, διότι αυτοί, που κάθισαν στις καρέκλες είναι υπεύθυνοι να λύσουν το πρόβλημα και δε έκαναν τίποτε, και έρχονται σήμερα να κάνουν τον τοίχο, στον σταθμό μεταφόρτωσης και για το εργοστάσιο δεν ξέρουμε τίποτε».
Αυτό, που ζητούν από την δημοτική αρχή στη συνάντηση της Παρασκευής είναι όχι σχέδια και μελέτες, αλλά αύριο αν είναι δυνατόν να μπει ο εργολάβος. Ακόμη απαιτούν ενημέρωση για το τι έχει γίνει με το θέμα της ανακύκλωσης, το βιοαέριο, που θα πρέπει να καίγεται όλο το 24ωορ και όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής, «έχει να καεί πάνω από 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι όλο το δηλητήριο, αυτός ο καρκίνος πάει στους πολίτες».
Η διαχείριση των απορριμμάτων βεβαίως δεν αφορά μόνο όσους μένουν κοντά στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκα, αλλά όλους τους δημότες της Πάτρας, διότι αν κλείσει, 200.000 πολίτες δεν θα έχουν, που να εναποθέσουν τα απορρίμματα και θα γεμίσουν οι δρόμοι της πόλης. «Το 2005 βγήκε ένας περιφερειακός σχεδιασμός, διότι από τότε είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ξερόλακκα ότι είχε κορεστεί. Μέσα η μελέτη έλεγε ότι όταν κορεστεί θα πάει σε όμορους δήμους. Από τότε ήξεραν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ερχόμαστε μετά από 13 χρόνια και είμαστε στο μηδέν» δηλώνουν.
Ένα ακόμα θέμα σοβαρό είναι ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα με την κατασκευή της Περιμετρικής και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, όσον αφορά τον Καραβά και κατ’ επέκταση τον Μείλιχο, «και αν κατεβάσει η Ξερόλακκα και γίνει η κατολίσθηση, που φοβούνται θα πνιγεί η Πάτρα» επισημαίνει ο κ. Βασιλόπουλος, ενώ με τις έντονες βροχοπτώσεις λύματα καταλήγουν στις θάλασσες της Πάτρας, με ότι αυτό μπορεί αν συνεπάγεται για τους λουόμενους.
Φυσικά ανάλογα με την εξέλιξη, που θα έχει η συνάντηση των συλλόγων με τον Δήμαρχο Πατρέων, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ακόμη και αποκλεισμού του ΧΥΤΑ, κάτι, που είχαν προχωρήσει και το προηγούμενο διάστημα.