Κρίσεις πανικού: Πώς μπορείτε να περιορίσετε τα συμπτώματα

Πολλοί έχουν έρθει κάποια στιγμή της ζωής τους αντιμέτωποι με μία κρίση πανικού.

Κύρια αιτία είναι το απροσδιόριστο άγχος, η διαταραχή πανικού αλλά και η κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού δεν είναι μόνο συναισθηματικά, αλλά έχουν και σωματικό αντίκτυπο. Μπορεί να προκαλέσουν έντονη εφίδρωση, ταχυπαλμία, ναυτία, μούδιασμα και τρέμουλο. Αυτά προκύπτουν από τα συναισθήματα έντονου φόβου αλλά και ανησυχίας.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τις κρίσεις πανικού ή τουλάχιστον να μειώσουμε την ένταση και την συχνότητά τους και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον που τυχαίνει να βρίσκετε κοντά μας όταν του συμβαίνει μια κρίση πανικού;

Δείτε κάποιες μεθόδους για να περιορίσετε τα έντονα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού.
Αποδοχή

Eίναι πολύ πιθανό κάποιο άτομο να έχει ήδη περάσει μια κρίση στο παρελθόν.

Όταν λοιπόν βιώσει ξανά μία, είναι πολύ σημαντικό να ανακαλέσει στη μνήμη του την προηγούμενή του εμπειρία και να θυμίσει στον εαυτό του ότι ήταν κάτι παροδικό που πέρασε και έφυγε χωρίς να τον βλάψει, ακόμα και αν για λίγη ώρα υπέφερε. Η κρίση πανικού κρατάει για λίγο και τελειώνει σύντομα.

Αν τη βιώνει κάποιος για πρώτη φορά, είναι απαραίτητο να συμβουλευτεί έναν γιατρό και να μην αφήσει αυτό το βίωμα να περάσει έτσι χωρίς να του δώσει σημασία, καθώς συνήθως μια κρίση πανικού μπορεί να επαναληφθεί και καλό είναι το άτομο να είναι πιο ενημερωμένο την επόμενη φορά ώστε να μπορέσει να ελέγξει τα συναισθήματά του όσο τον δυνατόν περισσότερο.

Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κρίσεων πανικού που κατέληξαν σε καρδιακή προσβολή ή και εγκεφαλικό, αν και είναι πολύ σπάνιες.
Βαθιές αναπνοές

Οι βαθιές και σταθερές αναπνοές μπορούν να ελέγξουν μια κρίση πανικού. Οι γρήγορες και άστατες αναπνοές αυξάνουν το άγχος και την ένταση, ενώ οι πιο αργές και σταθερές μπορούν να καθησυχάσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Καλό είναι κατά τη διάρκεια του πανικού να φροντίζουμε ώστε η εισπνοή να είναι αργή και να κρατάει τουλάχιστον 4 δευτερόλεπτα.Το ίδιο και η εκπνοή.

Έτσι τα πνευμόνια γεμίζουν αέρα αργά και σταθερά. Όσο πιο βαθιές είναι οι αναπνοές τόσο το καλύτερο. Βοηθάει πολύ σε περίπτωση πανικού να βάζουμε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά και να προσπαθούμε στην εισπνοή να γεμίζουμε με αέρα την κοιλιά μας και στην εκπνοή να την αισθανόμαστε να πηγαίνει προς τα μέσα.
Εισπνοή λεβάντας

Τα αιθέρια έλαια λεβάντας χρησιμοποιούνται για χρόνια ως μέθοδος χαλάρωσης και ανακούφισης από το άγχος. Η εισπνοή ενός ελαίου λεβάντας μπορεί να ανακουφίσει το άτομο από τα συναισθήματα του άγχους.
Φάρμακα

Ανάλογα με τη σοβαρότητα μιας κρίσης πανικού, αν για παράδειγμα κάνει ένα άτομο μη λειτουργικό πολύ συχνά, τότε του συνταγογραφούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Η προπρανολόλη είναι ένας αναστολέας που επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ακόμα, οι βενζοδιαζεπίνες που συνήθως συνταγογραφούνται για κρίσεις πανικού υπάρχουν στο Xanax αλλά και στο Valium. Ωστόσο, αυτή η κατηγορία φαρμάκων μπορεί να είναι ιδιαίτερα εθιστική.

Το σώμα μπορεί να αναπτύξει γρήγορα μια ανοχή σε αυτά τα φάρμακα και να χρειαστεί σε σύντομο διάστημα υψηλότερη δόση για το ίδιο αποτέλεσμα. Έτσι είναι σημαντικό, με τη συμβουλή φυσικά πάντα του θεράποντα ιατρού, να τα λαμβάνουμε με μέτρο.
Περιορισμός ερεθισμάτων

Το περιβάλλον, οι ήχοι ακόμα και οι εικόνες που μας έχουν προϊδεάσει αρνητικά μπορούν να εντείνουν μια κρίση πανικού. Βρείτε εάν είναι δυνατόν ένα άλλο μέρος που θα σας καθησυχάσει για να περάσετε λίγη ώρα εκεί.

Αποφύγετε να πιεστείτε σε ένα δωμάτιο με πολυκοσμία ή, αν δεν μπορείτε να φύγετε, κλείστε τα μάτια και επικεντρωθείτε στη σταθερή και αργή αναπνοή σας.
Μάθετε τι είναι αυτό που πυροδοτεί μια κρίση σας

Μπορεί να είναι ένας κλειστός χώρος, το ασανσέρ, τα μέσα μεταφοράς, ένα συγκεκριμένο άτομο. Οτιδήποτε είναι αυτό που σας προκαλεί την κρίση, πρέπει να το εντοπίσετε ώστε να το αποφύγετε την επόμενη φορά ή τουλάχιστον να είστε προετοιμασμένοι να το αντιμετωπίσετε πιο ανώδυνα.
Εστιάστε

Tο να συγκεντρωθείτε σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή μια εικόνα θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε λίγο γιατί σας συμβαίνει αυτό, πώς προκλήθηκε, τι μορφή έχει και πώς να ελέγξετε τα συναισθήματά σας.
Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης

Η ένταση των μυών είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της κρίσης πανικού. Δοκιμάστε να κάνετε διατάσεις στα στρεσαρισμένα σημεία του σώματός σας και να παίρνετε βαθιές ανάσες και αργές ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα πανικού.
Μοιραστείτε το

Είναι πολύ σημαντικό να νιώθετε ότι αυτό που σας συμβαίνει δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό και πως δεν είστε μόνοι σας σε αυτό. Την επόμενη φορά που θα βιώσετε κάτι παρόμοιο, ενημερώστε ένα άτομο με το οποίο νιώθετε οικεία και ζητήστε του να σας βοηθήσει να μετακινηθείτε κάπου που θα νιώθετε πιο άνετα και θα χαλαρώσετε.

Διαβάστε επίσης