Αυξήθηκε η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ

Αύξηση 558 εκατομμυρίων ευρώ κατέγραψε το 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο "χάσμα ΦΠΑ” στην Ελλάδα. Πρόκειται για το ποσό του ΦΠΑ που δεν εισρέει στα κρατικά ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το "χάσμα ΦΠΑ” καθώς κάθε χρόνο το 29% του ΦΠΑ δεν βεβαιώνεται και δεν εισπράττεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το συνολικό ποσό που θα μπορούσε να εισπράξει ετησίως η Ελλάδα το 2016 από τον ΦΠΑ ανήλθε στα 20,249 δισ. Ευρώ. Από αυτά εισπράχθηκαν τα 14,333 δισ. ευρώ, δηλαδή καταγράφηκε ένα χάσμα ΦΠΑ της τάξης των 5, 916 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αυξημένο σε σχέση με το 2015 κατά 558 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ το 2016 αυξήθηκαν κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ λόγω της φοροεπιδρομής που εξαπέλυσε στην οικονομία η κυβέρνηση μέσω της αύξησης του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24% και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Με βάση την επίδοση του 29% στο χάσμα ΦΠΑ η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χειρότερη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνο τη Ρουμανία να εμφανίζει υψηλότερο ποσοστό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ