Παυσίπονα & αλκοόλ: Οι πιθανές επιπλοκές αν τα συνδυάσετε

Ο συνδυασμός παυσίπονων φαρμάκων και αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ήπιες έως σοβαρές επιπλοκές.

Αν λαμβάνετε παυσίπονα ή πίνετε αλκοόλ συστηματικά ο κίνδυνος να εκδηλωθούν παρενέργειες αυξάνεται εκθετικά σε περίπτωση που τα συνδυάσετε.

Ένας από τους κινδύνους που ενέχει η λήψη παυσίπονων συνδυαστικά με την κατανάλωση αλκοόλ είναι η πρόκληση βλάβης στο συκώτι. Οι πιθανότητες να εκδηλωθούν προβλήματα στο συκώτι είναι περισσότερες αν λαμβάνετε καθημερινάαρκετά μη συνταγογραφούμενα χάπια με βάση την παρακεταμόλη μαζί με τρία ή και περισσότερα αλκοολούχα ποτά.

Από την άλλη, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη και η ασπιρίνη επιδρούν στον βλεννογόνο του στομάχου. Επειδή το αλκοόλ προωθεί την παραγωγή γαστρικών οξέων, αν λαμβάνεται μαζί με τέτοιου είδους παυσίπονα μπορεί να προκαλέσει ναυτία και γαστρεντερική αιμορραγία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον συνδυασμό παυσίπονων και αλκοόλ ισχύει το γνωστό ρητό «η δόση κάνει το δηλητήριο». Με απλά λόγια, αν έχετε πάρει ένα παυσίπονο για να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο που σας ταλαιπωρεί και λίγο αργότερα πιείτε έναελαφρύ αλκοολούχο, όπως ένα ποτήρι σαμπάνια, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσετε δυσάρεστες επιπτώσεις, ειδικά αν δεν πίνετε συχνά αλκοόλ και δεν κάνετε κατάχρηση των παυσίπονων φαρμάκων στην καθημερινότητά σας.

Αν πρόκειται να πάτε σε κάποιο πάρτι ή άλλη κοινωνική εκδήλωση όπου γνωρίζετε ότι θα πιείτε αλκοόλ καλό θα είναι να αποφύγετε τη λήψη φαρμάκων προηγουμένως, ενώ αν σκοπεύετε να πάρετε παυσίπονο για να αντιμετωπίσετε τις ενοχλήσεις που σας προκάλεσε το αλκοόλ –δηλαδή το hangover– φυσικά θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ μέσα στις επόμενες ημέρες ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να αναρρώσει.

Τέλος, όπως επισημαίνουν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH), πρέπει να αποφεύγεται ο συνδυασμός του αλκοόλ –ακόμη και σε μικρή ποσότητα– με ισχυρά συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως η τραμαδόλη ή η κωδεΐνη. Στην περίπτωση αυτή, ο συνδυασμός του αλκοόλ με το παυσίπονο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες παρενέργειες, όπως η έντονη υπνηλία.

Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του εκάστοτε φαρμάκου που λαμβάνετε ή συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να καταναλώσετε οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ συνδυαστικά με το φάρμακο.