Την Πέμπτη ο "μαραθώνιος" με τους θεσμούς για τις συντάξεις

Οι τρεις προϋποθέσεις που θα κρίνουν το θέμα

Τις πρώτες- ανεπίσημες- συναντήσεις με τους δανειστές για το κρίσιμο θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων το 2019 αναμένει μέχρι και αύριο, Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο, ενώ έχει ήδη συντάξει και παραδώσει τα στοιχεία με βάση τα οποία το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο και μετά το 2030 χωρίς νέες περικοπές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί στο Βερολίνο για τη Σύνοδο των Σοσιαλιστών υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Μετά την πρώτη μετά το μνημόνιο αξιολόγηση θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο αλλά και με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί σε μια πρώτη αποτίμηση των συζητήσεων της Αθήνας. Με τον Γερμανό ομόλογό του θα υπάρχει μια κοινωνική συνάντηση χωρίς πολλές λεπτομέρειες για τα μέτρα και αντίμετρα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.

Την Πέμπτη, όπως αναφέρει ο "Ελεύθερος Τύπος", η αποτίμηση της αξιολόγησης θα συζητηθεί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων τεχνοκρατών του Euroworking Group. Κατά τη Σύνοδο, η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τα επιχειρήματά της και για την αναστροφή του μέτρου των συντάξεων, ότι δηλ. το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό καθώς εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, πως η αναστροφή του δεν επηρεάζει τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% ως το 2022 και επιπλέον είναι αντιαναπτυξιακό.

Η θέση που θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών θα περάσει και ως εισήγηση και στο Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου, ημέρα κατάθεσης του Προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή.

Οι επόμενες 20 ημέρες θα είναι κρίσιμες για να συμφωνηθεί αν υπάρχει τρόπος να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος περίπου 2 δις ευρώ από το 2019 έως το 2022 ώστε να υπάρξει επίσημη εισήγηση από τους Θεσμούς στο Eurogroup για την αναστροφή του μέτρου. Αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις επιμέρους συμφωνία.

Η πρώτη αφορά στην πορεία εσόδων και δαπανών που θα πρέπει να κινείται εντός στόχων τουλάχιστον για το 2018 και 2019. Η δεύτερη συμφωνία θα αφορά στην υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, δηλ. το υπερπλεόνασμα που προβλέπεται ότι θα έχουν οι Προϋπολογισμοί από το 2019 έως το 2022.

Η τρίτη συμφωνία είναι για το αν θα υπάρξει νέα διεκδίκηση το 2019 για αναστροφή του μέτρου περικοπής του αφορολόγητου και η ανακατανομή τόσο των αντίμετρων που έχουν συμφωνηθεί από το 2017 για τη διετία 2019 και 2020 καθώς και των ελαφρύνσεων που θέλει να κάνει η ελληνική πλευρά τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης