Τα καθαριστικά προϊόντα ίσως ενισχύουν την παιδική παχυσαρκία

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΝΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal, μία ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και του προγράμματος SyMBIOTA (για την επίδραση της αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος στα βρέφη και πως αυτό επιδρά στην υγεία τους), ανέλυσε την εντερική χλωρίδα 757 βρεφών, 3-4 μηνών και στο βάρος τους όταν ήταν 12 μηνών και τριών ετών, σε σχέση με την έκθεση σε απολυμαντικά, καθαριστικά και οικολογικά φιλικά προϊόντα καθαρισμού που συνήθως χρησιμοποιούνται στο σπίτι.

Όσο συχνότερη ήταν η χρήση των απολυμαντικών επιφανειών, τόσο συχνότερες ήταν και οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα στα βρέφη 3-4 μηνών. «Όταν τα νήπια ήταν πια τριών ετών, ο δείκτης μάζας σώματος τους ήταν υψηλότερος συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε μεγάλη χρήση απολυμαντικών ως βρέφη», εξηγεί η Ανιτα Κοζιρκσκι, ερευνήτρια του προγράμματος SyMBIOTA.

Αλλά και τα παιδιά που ζούσαν σε σπίτια, όπου γινόταν χρήση οικολογικών καθαριστικών προϊόντων είχαν διαφορετική εντερική χλωρίδα. Πάντως, ήταν λιγότερο πιθανόν να είναι υπέρβαρα ως νήπια.

«Είχαν μεν χαμηλότερα επίπεδα εντεροβακτηρίου αλλά δεν βρήκαμε στοιχεία ότι αυτή η διαφοροποίηση στο εντερικό μικροβίωμα συντελούσε σε μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Τα αντιβακτηριακά καθαριστικά έχουν την ικανότητα να αλλάζουν το μικροβίωμα του περιβάλλοντος και έτσι επηρεάζουν και τον κίνδυνο του παιδιού να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η μελέτη μας παρέχει νέες αποδείξεις για τον συσχετισμό αυτό», καταλήγει η Δρ Κοζιρκσκι.

Πήγη: vita.gr

Διαβάστε επίσης