Πόσα κερδίζουν οι επαγγελματίες από τη μείωση των εισφορών

Αμεση παραδοχή ότι ο νόμος Κατρούγκαλου λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ως μηχανισμός δήμευσης ακόμη και του 70% του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολουμένων, κυρίως δικηγόρων, μηχανικών αλλά και γιατρών, θεωρείται από τους εκπροσώπους των επιστημόνων η πρόσφατη εξαγγελία για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Επρεπε να κλείσουν 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες τα βιβλία τους και να δηλώσουν στην εφορία περί το 1,5 δισ. λιγότερα εισοδήματα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να αποφασίσει τελικά η κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας, ενώ για αποκατάσταση των αδικιών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Βερβεσός.

Οπως προκύπτει από παραδείγματα που επεξεργάστηκε το υπουργείο Εργασίας, ειδικά για τους επιστήμονες που έχουν εκτός από την επιβάρυνση των εισφορών για κύρια ασφάλιση και υποχρέωση καταβολής εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ, η ελάφρυνση με το νέο σύστημα είναι σημαντική. Η σύγκριση γίνεται με δεδομένη την κατάργηση της έκπτωσης στο εισόδημα, που ισχύει κατά το τρέχον έτος. Προσοχή όμως: ο δραματικός περιορισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ, στο ποσό των 64,5 ευρώ τον μήνα, οδηγεί και σε αντίστοιχα μεγάλη μείωση της μελλοντικής παροχής. Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι επικουρικές συντάξεις του μέλλοντος για τους συγκεκριμένους ασφαλισμένους θα καθηλωθούν πέριξ των 30 ευρώ τον μήνα, ενώ μεγάλες θα είναι οι μειώσεις και στην εφάπαξ παροχή. Αναλυτικά, βάσει των εξαγγελιών, δικηγόροι και μηχανικοί ωφελούνται τριπλά από τη μείωση των εισφορών για κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ. Το ασφάλιστρο υπέρ ΕΦΚΑ για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 7.033 ευρώ πέφτει στο 13,3% από 20%, ενώ η εισφορά για επικουρική διαμορφώνεται σε 41 ευρώ και σε 23,44 ευρώ για εφάπαξ (συνολικά, 64,5 ευρώ τον μήνα). Τα νέα ποσά για επικούρηση και εφάπαξ ισχύουν αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Ετσι, για παράδειγμα, μηχανικός ή δικηγόρος με 20.032 ευρώ εισόδημα, για κύρια ασφάλιση θα έπρεπε από τις αρχές του 2019 να καταβάλλει 230 ευρώ τον μήνα. Με το νέο σύστημα θα καταβάλλει 173 ευρώ. Για εφάπαξ και επικούρηση, από 124 ευρώ τον μήνα, θα κληθεί να πληρώσει 64,5 ευρώ. Το ετήσιο όφελος, από όλες τις εξοικονομήσεις, είναι 1.401 ευρώ (-32,96%). Η εισφορά υγείας παραμένει σταθερή στα 6,95%. Για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ, το ετήσιο όφελος είναι 3.755 ευρώ, ενώ για εισόδημα 60.000 ευρώ, φθάνει τις 10.734 ευρώ. Οι γιατροί, που δεν καταβάλλουν εισφορές επικούρησης, έχουν ελαφρύνσεις για εισόδημα 20.000 ευρώ, ύψους 957 ευρώ τον χρόνο, ενώ για εισόδημα 40.000 ευρώ, η ετήσια ελάφρυνση εκτιμάται σε 2.396 ευρώ.

Πηγή: εφημερίδα Καθημερινή

Διαβάστε επίσης