Θόδωρος Παπαθεοδώρου: Δραματική η κατάσταση για τους αιγοπροβατο-παραγωγούς στην Αχαία

Ερώτηση του Αχαιου βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Έντονες ανησυχίες για το μέλλον της κτηνοτροφίας στην περιοχή της Αχαΐας εκφράζονται καθημερινά από τους παραγωγούς εξαιτίας της συνεχούς μείωσης των τιμών διάθεσης του αιγοπρόβειου γάλακτος - κρέατος καθώς και της δυνατότητας απορρόφησης της παραγωγής τους. Το κλίμα ανασφάλειας στο κτηνοτροφικό κλάδο εντείνεται ακόμα περισσότερο με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται, αφού υπάρχουν αναφορές ότι η πολιτική του Υπουργείου με τις μειωμένες τιμές θα συνεχιστεί και την νέα περίοδο.

Πρόσφατα μάλιστα, σε συνάντηση Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων,παρουσία εκπρόσωπων κτηνοτροφικών φορέων από όλη την Ελλάδα, επισημάνθηκε ο προβληματισμός από πλευράς κτηνοτρόφων για το χειρισμό της Κυβέρνησης που κινδυνεύει να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση του κλάδου.

Οι τιμές του γάλακτος σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνονται κάτω από το κόστος παραγωγής, γεγονός το οποίο κάνει αδύνατη τη βιωσιμότητα των κοπαδιών. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί καταγγέλλουν συνεχή φαινόμενα εισαγωγής γάλακτος για την παραγωγή λευκού τυριού, το οποίο εν συνεχεία εξάγεται με την χρήση κωδικού ΠΟΠ ως φέτα. Για τον λόγο αυτό επισημαίνεται η ανάγκη συνεχών ελέγχων για την τήρηση των ισοζυγίων μεταξύ παραγωγού – χονδρέμπορα – λιανικής πώλησης προκειμένου να προασπιστούν οι κτηνοτρόφοι από την αισχροκέρδεια συγκεκριμένων συμφερόντων.

 

Ερωτάται οκ. Υπουργός:

Τιμέτρα προτίθεται να πάρει το Υπουργείο προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα  των κτηνοτρόφων στην Αχαΐα;
Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου προκειμένου να υπάρξει προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και της Φέτας ;

 

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ