Ηλεκτρονικά από σήμερα η ίδρυση και πολυπρόσωπων ΙΚΕ

Στη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της ηλεκτρονικής διαδικασίας, η σύσταση επιχείρησης θα είναι δωρεάν

Με ηλεκτρονικό τρόπο και μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας, θα γίνεται από σήμερα η ίδρυση πολυπρόσωπης Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), μέσω της της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης για τη σύσταση εξ' αποστάσεως μονοπρόσωπης ΙΚΕ, από σήμερα θα ξεκινήσει η διαδικασία να αφορά και επιχειρηματίες που θέλουν να ιδρύουν ηλεκτρονικά πολυπρόσωπες ΙΚΕ, ενώ στόχος είναι σταδιακά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της εφαρμογής, να μπορούν να ιδρυθούν ηλεκτρονικά όλες οι εταιρικές μορφές.

Η διαδικασία θα είναι η ίδια, δηλαδή, τα στοιχεία σύστασης θα καταχωρούνται, όπως και στην περίπτωση των μονοπρόσωπων ΙΚΕ, χωρίς να κατατεθεί κανένα έγγραφο και το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τα στοιχεία που καταχωρούνται για ένα τρίμηνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκρεμότητες από την πλευρά των ιδρυτών της εταιρείας, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα διαγράφονται αυτόματα. Επομένως, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας http://eyms.businessportal.gr οι ενδιαφερόμενοι, είναι πλέον σε θέση να ολοκληρώσουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τη σύσταση της εταιρείας τους.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: το σύστημα της e-YMS χορηγεί αριθμό ΓΕΜΗ και Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης (ΚΑΚ) σύστασης, δημιουργεί ηλεκτρονικό φάκελο στη Μερίδα της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, αποδίδει ζεύγος κωδικού χρήστη και κωδικού πρόσβασης για την πρόσβαση της εταιρείας στο διαδικτυακό τόπο του ΓΕΜΗ.

Επίσης διαβιβάζει ηλεκτρονικά στο Taxis τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου η εταιρεία να εγγραφεί στο Μητρώο και να λάβει ΑΦΜ ενημερώνει τον ΕΦΚΑ για τη σύσταση της εταιρείας ενώ εκδίδει ψηφιακά υπογεγραμμένα αντίγραφα της εταιρικής σύμβασης και της ανακοίνωσης σύστασης της εταιρείας και τα αποστέλλει ηλεκτρονικά στους αιτούντες.

Στη διάρκεια του πρώτου έτους λειτουργίας της ηλεκτρονικής διαδικασίας, η σύσταση επιχείρησης θα είναι δωρεάν, ενώ στη συνέχεια το κόστος θα ανέρχεται στο 30% του κόστους σύστασης μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος από την έναρξης του μέχρι σήμερα, δηλαδή κατά τη διάρκεια των πρώτων 50 ημερών, έχουν συσταθεί πάνω από 120 μονοπρόσωπες ΙΚΕ, με ελάχιστο πραγματικό χρόνο σύστασης τα 13 λεπτά της ώρας.

Διαβάστε επίσης