Δυτική Ελλάδα - Διάβρωση ακτών: Μετεωρολογικοί και παλιρροιογραφικοί σταθμοί και κυματογράφος από την Περιφέρεια για την παρακολούθηση του φαινομένου

Εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό έργο TRITON
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες υπογραφής σύμβασης για την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, με αντικείμενο την ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης και οδηγιών για την άμεση προστασία της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές που επηρεάζονται από τη θαλάσσια διάβρωση και καθιέρωση κατάλληλων περιβαλλοντικών συστημάτων ελέγχου και ξεκίνησε η υλοποίηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

img_20180718_102848.jpg

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο: TRITON – (Development of management Tools and directives for immediate protection of bIodiversity in coastal areas affected by sea erosion and establishment of appropriate environmental control systems) που  εντάσσεται στο πρόγραμμα  Interreg V/A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020 και χρηματοδοτείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους (85% Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  και 15% ΠΔΕ).

Οι παράκτιες περιοχές της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας πλήττονται από εκτεταμένη διάβρωση ακτών, τόσο λόγω φυσικών αιτίων (εκτεταμένες προσβολές, θυελλώδεις άνεμοι, υψηλά κύματα και ισχυρά ρεύματα), όσο και ανθρωπογενών, όπως η αστική επέκταση, η τουριστική ανάπτυξη, οι παράκτιες υποδομές. Παρά το Πρωτόκολλο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών (ICZM) στη Μεσόγειο που υπογράφηκε το 2008, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν δυσμενώς τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα.

Στο πλαίσιο του έργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει στον Νομό Αχαΐας δύο Μετεωρολογικούς σταθμούς, δύο παλιρροιογραφικούς σταθμούς και ένα κυματογράφο (ωκεανογραφικό σταθμό) για την μελέτη του φαινομένου. Τα αποτελέσματα του έργου θα κοινοποιηθούν μέσω ενημερωτικών ημερίδων και ενημερωτικών δράσεων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου. Οι υπόλοιποι εταίροι από την Ελλάδα είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ. Από την Ιταλία, η Περιφέρεια Απουλίας (επικεφαλής) και το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24μηνη και θα ολοκληρωθεί στις  16 Απριλίου 2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός του  είναι 858.489,59 ευρώ.

Κύριοι στόχοι του έργου

Η βελτίωση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται για την διαχείριση της παράκτιας ζώνης.
Η μείωση και βελτιστοποίηση των δαπανών διαχείρισης της παράκτιας ζώνης, με την παραγωγή και επεξεργασία γεωχωρικών δεδομένων των ακτογραμμών μέσω της χρήσης διαδικτυακών εργαλείων (Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών).
Η υποστήριξη μέτρων για την ευρύτερη ενημέρωση και κατανόηση των προβλημάτων που προκαλούνται λόγω της διάβρωσης των ακτών, με στόχο τον σωστό σχεδιασμό υλοποίησης αποφάσεων ορθολογικής διαχείρισης των ακτών και την δημιουργία κατάλληλων εργαλείων περιβαλλοντικής εκτίμησης κάθε παρέμβασης που προτείνεται από τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.
Η μεταφορά της γνώσης από το δημόσιο στους τελικούς χρήστες (ωφελούμενους και επενδυτές) για την εξισορρόπηση των επιπτώσεων και των κινδύνων που προκαλεί η παράκτια διάβρωση.
Η αξιολόγηση των υφιστάμενων μεθοδολογιών παρακολούθησης των ακτών και ο σχεδιασμός κατάλληλων εργαλείων εκτίμησης της διακινδύνευσης λόγω διάβρωσης. Για την ενσωμάτωσή τους στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές σχεδιασμού και ανάπτυξης.
Η υποστήριξη των παράκτιων δήμων και των τελικών δικαιούχων στην εύρεση πόρων και την πρόσβασή τους σε διακρατικά προγράμματα.

 

Διαβάστε επίσης