Αχαΐα: 15.308 αυθαίρετα, 600 προς κατεδάφιση

Στην Αχαΐα καταγράφονται σήμερα 15.308 αυθαίρετα, μόλις το 1 / 60 έχει οριστικό πρωτόκολλο κατεδάφισης. Πλέον, η διαδικασία αλλάζει και η αξιολόγηση των ακινήτων, που οριστικά πρέπει να κατεδαφιστούν, επεκτείνεται στο σύνολο των δηλωθέντων αυθαιρέτων. Τα σχετικά στοιχεία για τον νομό, τηρούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπου τα τελευταία χρόνια και κατά την περίοδο της κρίσης, η διαδικασία είχε παγώσει λόγω της έλλειψης πόρων για εργασίες κατεδάφισης.
Αμέσως μετά την πρόσφατη τραγωδία στην Ανατολική Αττική όμως, με εντολή του Πρωθυπουργού προς τους συναρμόδιους υπουργούς και επικεφαλής το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε όλη τη χώρα εξετάζονται υποθέσεις ακινήτων όπου έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για κατεδάφιση, χωρίς να έχουν εκτελεστεί.
ΓΕΜΑΤΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ!
Υπό τον κίνδυνο μάλιστα, υπηρεσιακοί παράγοντες να βρεθούν κατηγορούμενοι για πράξεις και παραλείψεις με κόστος ανθρώπινες ζωές, σε προτεραιότητα θα βρεθούν κτίσματα που οικοδομήθηκαν σε αιγιαλούς, δάση και ρέματα.
Τεχνικοί παράγοντες της Δυτικής Ελλάδας εκτιμούν ότι και στην Αχαΐα, οι περιπτώσεις με επαύλεις που βρίσκονται εντός της ζώνης του αιγιαλού και σε άλλα δημόσια κτήματα είναι αρκετές.
«Η Κορινθία, το Ηράκλειο και η Αχαΐα, περιοχές με πλήθος εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών, είναι στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη» αναφέρει στην «Π» τεχνικός παράγοντας που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε προχθές Κυριακή η εφημερίδα Real News:
>Στη Δυτική Ελλάδα έχουν καταγραφεί 35.241 αυθαίρετα και τα σχετικά πρόστιμα είναι στα 82,2 εκατ. ευρώ,
>στην Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικά τα αυθαίρετα είναι 53.387 και
>στην Περιφέρεια Κρήτης υπάρχουν 41.418 αυθαίρετα.
Από τα 35.241 αυθαίρετα σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτ/νια, πρωτόκολλα οριστικής κατεδάφισης έχουν μόλις τα 584.
ΤΑ ΔΗΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΙΣΩΣ... ΜΠΛΕΞΟΥΝ ΤΩΡΑ
Αυτή την περίοδο αναζητείται λύση προκειμένου να ερευνηθεί η επικινδυνότητα όχι μόνο για τα οριστικά κατεδαφιστέα, που δεν έπεσαν λόγω της έλλειψης πόρων, αλλά για το σύνολο των δηλωθέντων αυθαιρέτων.
«Τα τελευταία χρόνια πολλοί ιδιοκτήτες έχουν μπει σε διαδικασία τακτοποίησης και δηλώνουν οι ίδιοι τα αυθαίρετά τους. Επίσης υπάρχουν και κάποιες παλιές κατοικίες που δεν έχουν νομιμοποιηθεί. Γι' αυτές οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, ζητούν από την Πολιτεία να τα κατεδαφίσει προκειμένου να γλυτώσουν όχι το κόστος της κατεδάφισης αλλά να επισπεύσουν τη γραφειοκρατία με τον χαρακτηρισμό ως κατεδαφιστέο. Στο τέλος κάποιοι στοχεύουν ότι θα τα ρίξουν μόνοι τους για να κτίσουν στην ίδια θέση κάποιο πιο νόμιμο κτίσμα. Από αυτές τις κατηγορίες κάποιοι μπορεί τώρα να την πατήσουν» ανέφερε στην «Π» υπηρεσιακό στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων.
Η αξιολόγηση των αυθαιρέτων προς άμεση κατεδάφιση περνά πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Εκ μέρους του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς, υπάρχει η εκτίμηση ότι αν δεν ολοκληρωθεί η ανάρτηση Κτηματολογίων και ιδιαίτερα των δασικών χαρτών, ο χαρακτηρισμός αυθαιρέτων ως "επικινδύνων" θα αντιμετωπίσει προβλήματα νομικής φύσεως.
Εν τω μεταξύ όπως έγραφε χθες η «Π» και ειδικότερα το ένθετό της «Παναιγιάλεια» ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη διευθέτηση αυθαίρετων κατασκευών.
Χθες, ο δήμαρχος Θανάσης Παναγόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη με τους επιτελείς της Πολεδομίας του δήμου, παρότι η γενική αίσθηση που υπάρχει είναι πως δεν υπάρχουν στην περιοχή κραυγαλαίες περιπτώσεις αυθαιρέτων.
Ωστόσο, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η "ΠτΔ", σε έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης τον Φεβρουάριο, έχουν εντοπιστεί σε εκκρεμότητα (στην εν λόγω υπηρεσία) 1.700 και πλέον φάκελοι αυθαιρέτων, οι οποίοι βρίσκονται στο αρχείο της και πρέπει να προχωρήσουν.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη καταγγελία της η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, έκανε λόγο για καταπατητές με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι υπάλληλοι του Δασαρχείου Πάτρας, στο μεγάλης αισθητικής αξίας παραθαλάσσιο πευκοδάσος «Μικρή Πιλαλίστρα» της Ζήριας, στο οποίο από το 1954 κι έκτοτε έχουν καταγραφεί παράνομες ενέργειες κατάληψης.
Παρότι, δημόσια έκταση και αναδασωτέα με δικαστική αμετάκλητη απόφαση, και κατά συνέπεια ουδεμία επέμβαση επιτρέπεται σ' αυτή, τα έντονα προβλήματα άρχισαν το 2008, όταν πληρεξούσιος συγγενών αρχικώς φερόμενων "καταπατητών" έκανε επεμβάσεις, ανακατασκευάζοντας αυθαίρετες κατασκευές, φυτεύοντας μη δασικά είδη (ελιές, αλόη) και απομακρύνοντας αυτοφυή βλάστηση.

Πηγη: Πελοπόννησος 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ