Πάτρα: Οι Πολιτικοί Μηχανικοί ζητούν παράταση για τα αυθαίρετα

φωτο αρχειου

 

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Αχαΐας, γίνεται καθημερινά δέκτης της έντονης αγανάκτησης και των παραπόνων συναδέλφων μηχανικών, αναφέρεται σε ανακοίνωση,  σχετικά με την προσπάθειά τους να φέρουν σε πέρας τις υποθέσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών που έχουν αναλάβει εντός της προθεσμίας που λήγει την 30η Σεπτεμβρίου.

Αφενός οι αντικειμενικές δυσκολίες, με ευθύνη της Πολιτείας (ο πρώτος Νόμος αυθαιρέτων Ν. 4014/2011 κρίθηκε αντισυνταγματικός και από τότε έχουν εκδοθεί και ψηφιστεί άλλοι δύο Νόμοι που συνοδεύονται από εκατοντάδες εγκυκλίους και τροποποιήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να εκδίδονται ακόμα και λίγες ημέρες πριν την εκπνοή των προθεσμιών),αφετέρου η πανδημία των τελευταίων μηνών (με τα συνεπακόλουθα μέτρα) καθιστούν αδύνατη τη σύννομη και τεχνικά άρτια ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τελευταίο διάστημα οι συνάδελφοι μηχανικοί συρόμαστε σε ξενύχτια υπό αντίξοες συνθήκες εργασίας ώστε να προλάβουμε την καταληκτική ημερομηνία , την ίδια ώρα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ βρίσκεται εκτός λειτουργίας σε ώρες εργασίας και οι  επίσημοι φορείς της Πολιτείας διαποτισμένοι από την λογική της ευκολίας και της λογιστικής διαχείρισης, διαγκωνίζονται σε κομπορρημοσύνη και νοικοκυροσύνη,  αρνούμενοι κατηγορηματικά οποιαδήποτε παράταση.

Καλούμε το Υπουργείο να σεβαστεί τον επιστημονικό τεχνικό κόσμο που την τελευταία δεκαετία προσπαθεί να «εκλογικεύσει» την απραξία και την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού. Μέσα σε αυτή την παράνοια οι μηχανικοί αρνούμαστε την εξαθλίωση που μας εξωθούν απόλυτα ακατανόητες αποφάσεις και πρακτικές που προξενούν απόλυτο κακό χωρίς να κερδίζει κανείς τίποτα.

Θεωρούμε απαραίτητη :

α) Την παράταση, κατά τα ισχύοντα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους 2020, της δυνατότητας υπαγωγής στον ν. 4495/2017, αυθαιρέτων κατασκευών και σε συνδυασμό με την έναρξη του νέου θεσμού της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου/ιδιοκτησίας , με αντίστοιχη μετατόπιση του χρόνου υποβολής των δικαιολογητικών

β) Την αντίστοιχη παράταση και μετατόπιση των καταληκτικών ημερομηνιών, όπως αυτές αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 51 του ν. 4710/2020, της υποβολής των δικαιολογητικών σε δηλώσεις του ν. 4178/2013 (και του ν. 4014/2011 που μεταφέρθηκαν σε αυτόν) και που δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κατηγορίας 5 του άρθρου 9 του ν. 4178/2013, για τις οποίες ως ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας υπαγωγής οριζόταν η 30η Σεπτεμβρίου 2020»

 

Διαβάστε επίσης