Ο κύκλος της περιόδου σε κάθε δεκαετία

αλλαγες που χαρακτηρίζονται φυσιολογικές

Η έμμηνος ρήση μπορεί να μας επισκέπτεται κάθε μήνα με πόνους και να μας ‘αναγκάζει’ να βιώνουμε όλα τα PMS συμπτώματα, όπως οι κράμπες, οι λιγούρες και το μόνιμο φούσκωμα. Μπορεί όλα αυτά να είναι απολύτως φυσιολογικά, αλλά τα συμπτώματα αλλάζουν.

Η Alyssa Dweck, ιατρική καθηγήτρια Γυναικολογίας και Μαιευτικής στη Σχολή Ιατρικής Mount Sinai, μας ενημερώνει ότι η αλλαγή των συμπτωμάτων της περιόδου οφείλεται στο γεγονός ότι μεγαλώνουμε. Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας μεταξύ των γιατρών ότι η περίοδος τείνει να αλλάζει ανά δεκαετία. Ο κύκλος μας είναι μία ένδειξη του τι συμβαίνει στην υγεία μας και των μεταβάσεων που βιώνουμε σε κάθε δεκαετία. Ειδικά, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ‘κλασική’ περίοδος και ο κύκλος προκύπτει από 21 έως 36 ημέρες και διαρκεί από λίγες μέρες έως 1 εβδομάδα.

 

Στη δεκαετία των 20

Αλλάξατε μέθοδο αντισύλληψης. Αν, για παράδειγμα, ξεκινήσατε να παίρνετε χάπια αντισύλληψης (ή τα διακόψατε), αυτό αλλάζει τον κύκλο με τον τρόπο που τον είχατε στην εφηβεία. Μπορεί να αλλάξει τη ροή ή και να την κάνει ανύπαρκτη. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον το σώμα χρειάζεται κάποιους μήνες μέχρι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Αγχώνεστε. Σε κάθε φάση ζωής, βιώνετε αλλαγές που πυροδοτούν το άγχος αλλά αυτή είναι η δεκαετία που ίσως σας συμβούν απανωτές αλλαγές. Τελειώνετε τις σπουδές σας, βρίσκετε την πρώτη δουλειά, χάνετε την πρώτη δουλειά, κάνετε την πρώτη σοβαρή σχέση, ή και χωρίζετε από την πρώτη σας σχέση. Όλα αυτά ‘αναστατώνουν’ τον κύκλο σας για λίγους μήνες.

 

Στη δεκαετία των 30

Υπάρχει μία ανεξερεύνητη κατάσταση υγείας. Ξαφνικά μπορεί να εμφανιστεί ένα θέμα υγείας που δεν γνωρίζετε. Ινομυώματα ή πολύποδες που δεν επηρεάζουν την υγεία σας αλλά σίγουρα μεταβάλλουν την περίοδο, κάνοντάς την πιο επώδυνη. Επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για να σας βοηθήσει στη μετάβαση στη νέα φάση.

Μόλις γεννήσατε. Ανεξαρτήτως ηλικίας, η γέννα μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο σας. Αν θηλάζετε, ίσως πάρει περισσότερο χρόνο μέχρι να προσαρμοστείτε, επομένως μην αγχωθείτε αν δείτε ότι καθυστερεί. Μην ξεχνάτε όμως ότι μπορείτε να μείνετε πάλι έγκυος πριν σας ξαναέρθει περίοδος, οπότε μην αμελείτε την προφύλαξη.

 

Στη δεκαετία των 40

Γυμνάζεστε πολύ. Αν ξεκινήσετε ξαφνικά να γυμνάζεστε σε αυτήν τη δεκαετία και δεν αποτελεί ρουτίνα παλαιότερων χρόνων, μπορεί να επηρεαστεί άμεσα η περίοδός σας. Το πιο πιθανό είναι ότι θα επιστρέψει μετά από μικρό χρονικό διάστημα, αλλά αν καθυστερεί, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σιγουρευτείτε.

Περνάτε εμμηνόπαυση. Πιθανότατα νιώθετε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλάτε για εμμηνόπαυση αλλά οι αλλαγές προ-εμμηνόπαυσης μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι και 10 χρόνια πριν. Ίσως να εντοπίσετε αλλαγές ακόμα και στη δεκαετία των 30. Θα περιμένετε αλλαγές, όπως το να χάνετε μία περίοδο ή να διαρκεί περισσότερο. Αν δεν έχετε επώδυνα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από μέρους σας. Ιατρικά μιλώντας, η εμμηνόπαυση φτάνει όταν δεν έχετε περίοδο για έναν ολόκληρο χρόνο.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ