Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξαναπαγώνουμε το λιωμένο παγωτό

υπάρχει κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση

Στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000 άνθρωποι παθαίνουν κάθε χρόνο τροφική δηλητηρίαση, κοστίζοντας στο κράτος πάνω από ένα δις δολάρια.

Τα βακτήρια - συνήθεις ύποπτοι είναι η σαλμονέλα, τα κολοβακτηρίδια (E.coli), τα καμπυλοβακτήρια και η λιστέρια, που αναπτύσσονται σε ακατάλληλα επεξεργασμένα κρέατα, πουλερικά, βοοειδή, χοιρινά και σε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, και συνήθως βρίσκονται σε έξαρση το καλοκαίρι λόγω της ζέστης.

Τα συμπτώματά τους είναι στομαχικές κράμπες, διάρροια, εμετός, ναυτία και απώλεια της όρεξης.

Ωστόσο, εκτός από τις παραπάνω τροφές, υπάρχει και κάποια ακόμη που κρύβει κινδύνους, εξηγεί η ειδικός Amreen Bashir, λέκτορας του Βιοιατρικού κλάδου, του Πανεπιστημίου Αστον, στη Μ. Βρετανία. Ισως παίρνετε κάθε προφύλαξη όταν μαγειρεύετε π.χ. κοτόπουλο ή χοιρινό, αλλά η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να συμβεί ακόμα και εξαιτίας των παγωμένων επιδόρπιων που απολαμβάνετε μετά από μία ζεστή μέρα.

Ice scream, you scream

Εκτός από τον κίνδυνο του διαβήτη και της παχυσαρκίας, το παγωτό μπορεί εν δυνάμει να μας αρρωστήσει. Το 2015, πέντε άνθρωποι νοσηλεύτηκαν και τρεις απεβίωσαν μετά την κατανάλωση παγωτού που είχε μολυνθεί από λιστέρια, στην Τοπέκα του Κάνσας. Παρ’ όλα αυτά, τέτοιες περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Οι βιομηχανίες τροφίμων, ακόμα και οι πιο μεγάλες και διάσημες έχουν αποσύρει στο παρελθόν προϊόντα τους από την αγορά. Είναι όμως δεδομένο ότι κάνουν επανειλημμένως τσεκ και έχουν ισχυρούς μηχανισμούς ώστε να διασφαλίζουν την ακεραιότητα των συστατικών που χρησιμοποιούν.

Το λιωμένο παγωτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο αν μετά έχει ξαναπαγώσει.

Η σύστασή του λιώνει σχετικά γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου και είναι πρόσφορη για την ανάπτυξη των βακτηριδίων.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα βακτήρια παράγουν μια ιδιαίτερη οσμή στις τροφές και τα φρούτα που μας δίνει να καταλάβουμε ότι είναι ακατάλληλα προς βρώση. Ομως, η λιστέρια μπορεί να αναπαραχθεί στο λιωμένο και έπειτα ξαναπαγωμένο παγωτό χωρίς καμία ένδειξη στη μυρωδιά ή τη γεύση.

 

Μέτρα προφύλαξης

Το καλύτερο μέτρο προφύλαξης είναι να βάζουμε την ποσότητα παγωτού που επιθυμούμε σε ένα μπολ και το υπόλοιπο να το φυλάμε απευθείας στο ψυγείο.

Το ίδιο ισχύει και για το σπιτικό παγωτό, ιδίως αν η συνταγή περιλαμβάνει ωμά αβγά, καθώς πολλοί παθαίνουν σαλμονέλα εξαιτίας τους (τα παγωτά του εμπορίου περιέχουν συνήθως παστεριωμένα αβγά), γι’ αυτό όταν φτιάχνουμε δικό μας παγωτό, καλό είναι να χρησιμοποιούμε παστεριωμένα υλικά, κυρίως γάλα και κρέμα.

Οσο για τα φρούτα, δεν πρέπει να παραλείπουμε το πολύ καλό πλύσιμό τους, με τρεχούμενο νερό, ακόμα και τα καρπούζια και τα πεπόνια, πριν τα κόψουμε, αφού στη φλούδα τους μπορεί να κατοικούν E.coli.

Επιπλέον, δεν ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας πριν μαγειρέψουμε και πριν φάμε, να παρακολουθούμε τη θερμοκρασία του ψυγείου και να τη ρυθμίζουμε ανάλογα με την εποχή και τέλος, να μην αφήνουμε φαγητό στη ζέστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε εδώ πότε πρέπει να πετάξουμε το παγωτό μας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ