Καλογήρου για Novartis: Δεν είναι μόνο ιατρικό σκάνδαλο - Τι είπε για τις ποινικές διώξεις για την τραγωδία στο Μάτι

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

"Η υπόθεση Novartis δεν είναι μόνο ιατρικό σκάνδαλο. Εφόσον διαπιστωθεί ζήτημα διαχείρισης στην τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και διερευνούμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων", δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ κατά την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Σε σχέση με τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για την τραγωδία στο Μάτι σημείωσε πως «διαψεύστηκαν όσοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν θόρυβο για τους χειρισμούς της Δικαιοσύνης».

Μιλώντας για το σκάνδαλο της Novartis, που διερευνάται διεθνώς, τόνισε πως το επίδικο που διερευνάται είναι κατά πόσο φαρμακευτικές εταιρείες είχαν ύποπτη κερδοφορία λόγω ευνοϊκής μεταχείρισης από την πολιτεία σε καιρούς που σκληρές μνημονικές πολιτικές ισοπέδωναν το χώρο της υγείας. Υπάρχει και πολιτική ευθύνη στη διαχείριση της τιμολόγησης των φαρμάκων, είπε. Όσο για το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών, σημείωσε πως η απόδοσή τους είναι θέμα της Δικαιοσύνης.

Η Βουλή ενήργησε ως έπρεπε και διαβίβασε στη Δικαιοσύνη το πόρισμα, και όχι το ανάποδο. Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει στα ερωτήματα για την υπόθεση της Novartis και θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες που προβλέπονται δικονομικά, είπε.

Σε σχέση με τους μάρτυρες στην υπόθεση και με αφορμή την περίπτωση Μανιαδάκη, σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη έκρινε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί από τη διαδικασία της προστασίας και να αρχίσει να ελέγχεται ως ύποπτος. «Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πώς ο μέχρι πρότινος λοιδωρούμενος, ως σκευωρός και αναξιόπιστος από κάποιους, μάρτυρας μετατράπηκε για κάποιους σε αξιόπιστο εμπλεκόμενο. Πρόκειται για ένα παράδοξο, που βασίζεται σε πολιτική εντυπώσεων», είπε.

Ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις του κ. Πολάκη περί καθυστερήσεων σημείωσε πως άλλο το σχόλιο που γίνεται στο φως κι άλλο παρέμβαση που είναι πράξη και γίνεται στο σκοτάδι. «Η όποια κριτική πρέπει να γίνεται με μέτρο κατά τη γνώμη μου για να είναι αποτελεσματική, αλλά σε κάθε περίπτωση ο κ. Πολάκης έχει εντοπίσει συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έχει αποστείλει στην ελληνική Δικαιοσύνη. «Δεν πρέπει να μεταφράζουμε κάθε Δημόσια τοποθέτηση Υπουργού ως παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης», επισήμανε.

Για τις ποινικές διώξεις σε σχέση με την εθνική τραγωδία στο Μάτι τόνισε πως «διαψεύστηκαν όσοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν θόρυβο για χειρισμούς της Δικαιοσύνης». Όπως είπε επιχειρήθηκε μια σπέκουλα που έφθασε μέχρι την εισαγγελέα του Αρείου πάγου περί δήθεν παρεμβάσεων για καθυστέρηση της υπόθεσης. «Η υπόθεση προχωρά με το δικό της δικονομικό χρόνο ο οποίος δεν έχει σχέση με τον πολιτικό χρόνο» είπε.

Παράλληλα υπογράμμισε πως τα πολιτικά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν καλύπτονται από κανένα προνόμιο και καμία ασυλία σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τους βουλευτές και τους υπουργούς. «Παρατηρούμε -με τον πολιτικό σχολιασμό που γίνεται- μια προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης της υπόθεσης. Ας μην σπεύδουμε να τοποθετούμαστε διότι προσβάλουμε το μέγεθος αυτής της υπόθεσης. Η μνήμη των νεκρών απαιτεί από όλους να είμαστε προσεκτικοί και νηφάλιοι στις προσεγγίσεις μας. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε εντατικά να επουλώσουμε πληγές που πολύ δύσκολα επουλώνονται» τόνισε.

Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις των καθαριστριών που οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη είπε ότι με αφορμή τις περιπτώσεις τους ανακαλύφθηκε ότι «ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου δεν αφορά μόνο «λευκά κολάρα» αλλά μπορεί να αφορά και «τα γάντια» μιας καθαρίστριας» και σημείωσε πως ολοκληρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια τροποποίησης των ποινικών κωδίκων που ξεκίνησε το 2015 και με το νέο σχέδιο νόμου που τίθεται σε διαβούλευση αύριο Τετάρτη καταργείται και ο περιβόητος νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας και για τις άδειες στον Δ. Κουφοντίνα σημείωσε πως «η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμα και τους χειρότερους εχθρούς της» και υπενθύμισε πως άδειες σε σχέση με καταδικασμένους για την υπόθεση της 17Ν δόθηκαν για πρώτη φορά το 2008 και τότε δεν μίλησε κανείς. «Ας μην έχουμε δυο μέτρα και δύο σταθμά ο νόμος είναι συγκεκριμένος» είπε.

«Ο κ. Μητσοτάκης κάθε φορά που διαψεύδεται το αφήγημά του βρίσκει διέξοδο σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι σε σχέση με τα ζητήματα της ασφάλειας, στα οποία επίσης διαψεύδεται διότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η εγκληματικότητα και τα βαριά κακουργήματα βρίσκονται σε μείωση τα τελευταία χρόνια» είπε.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καλογήρου δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ικανοποίηση που βρίσκεται στην ΕΡΤ «που λειτουργεί και πάλι ελεύθερη και πολυφωνική και δημοκρατική, χωρίς επιπλέον κόστος για τους πολίτες, κάτι που δεν έγινε αυτόματα ή αυτονόητα».

Πηγή: ert.gr

Διαβάστε επίσης