Δυτική Ελλάδα: Σε ετοιμότητα αρχές και εθελοντές, για πιθανή πυρκαγιά λόγω των ισχυρών ανέμων - "Ανασκουμπώνεται" η δυτική Αχαΐα - Έχει σχέδιο εκκένωσης για τα χωριά; - Δείτε τον χάρτη επικινδυνότητας

δείτε τον χάρτη επικινδυνότητας

"Μέση" η κατηγορία κινδύνου για σήμερα στην Αχαΐα και ευρύτερα στη δυτική Ελλάδα. Οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν από το πρωί στην περιοχή, έχουν θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε όλα τα μέτωπα. Ενισχυμένες είναι οι περιπολίτες στα ορεινά και κυρίως στις ζώνες που πριν από ένα χρόνο περίπου, υπέστησαν σοβαρές καταστροφές. Οι περιπολίες γίνονται σε 24ωρη βάση από το πυροσβεστικό και δασικό σώμα, δήμους, φορείς και εθελοντές. 

Η τραγωδία στην Αττική, έφερε στο φως μια από τις πιο θλιβερές στιγμές στην ιστορία της δυτικής Αχαΐας. Οι μεγάλες, καταστροφικές φωτιές του Σεπτεμβρίου του 2017, που ευτυχώς όμως δεν είχαμε θύματα. 

Ωστόσο η δημοτική, στην προσπάθειά της να «θωρακίσει» το φυσικό περιβάλλον και τους πολίτες, ενεργοποιεί όλα τα μέτωπα ώστε να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Μην ξεχνάμε ότι η δυτική Αχαΐα, βάλλεται τα τελευταία χρόνια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ βρέθηκε στο στόχαστρο και εμπρηστικών ενεργειών, βάσει τα όσα μέχρι σήμερα, έχει στα χέρια της η δημοτική αρχή, τις καταγγελίες από τον δήμο αλλά και τις έρευνες που έχουν γίνει. Το σχέδιο εκκένωσης και την άμεση αντιμετώπιση μιας μεγάλης πυρκαγιάς, θα συζητήσουν για μια ακόμη φορά τη Δευτέρα στο γραφείο του δημάρχου, δήμος, τοπικοί πρόεδροι, πυροσβεστική και εθελοντές. «Ήδη έχει συζητηθεί στο Τοπικό Συντονιστικό Όργανο που πρώτοι συστήσαμε. Όλοι έχουν ρόλο σε αυτό. Από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, την πυροσβεστική, εμάς και τους εθελοντές. Απλά και λόγω των θλιβερών γεγονότων της Αττικής, πρέπει να επικαιροποιήσουμε κάποια πράγματα, ώστε όλοι να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του δήμου και Αντιδήμαρχος Θανάσης Ραυτακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Ραυτακόπουλο, μέχρι την Τετάρτη, θα έχει τεθεί σε λειτουργία και η μεγάλη δεξαμενή, στο Σαντομέρι με διπλή λειτουργία. Ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης και εφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων. «Θα περιλαμβάνει περίπου 500 τόνους νερό και πρόκειται για ένα μεγάλο κεφάλαιο στην αντιπυρική προστασία της περιοχής. Ο δήμος, όμως παραμένει με μεγάλα κενά και ελλείψεις. Πέραν της ενίσχυσης που περιμένουμε από την Περιφέρεια και του έκτακτου βοηθήματος που λάβαμε των 180.000 ευρώ, ζητάμε έκτακτη επιχορήγηση. Τα χρήματα που πήραμε, είναι πολύ λίγα. Δεν επαρκούν ούτε για τα γεφύρια. Έργα που είμαστε έτοιμοι με μελέτες, να υλοποιήσουμε», συμπληρώνει ο Αντιδήμαρχος.

Στο μεταξύ, ο δήμος για την προστασία των δασικών περιοχών, όπως αναφέρει ο κ. Ραυτακόπουλος, έχει ήδη ξεκινήσει τις περιπολίες σε καθημερινή βάση σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και εθελοντές, ενώ έχει προχωρήσει σε διανοίξεις και καθαρισμούς αντιπυρικών ζωνών.

Πλημμύρες – Σεισμοί

«Αθόρυβο» μέτωπο, χαρακτηρίζει τους σεισμούς, ο Θανάσης Ραυτακόπουλος, εξηγώντας ότι ο δήμος θα πρέπει και εδώ να ενισχύσει τις δυνάμεις του σε ότι αφορά την έκτακτη ενίσχυση που έχει ζητηθεί. «Μας έχουν δοθεί αρκετά δείγματα, δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε τον κόσμο, αλλά ούτε και να μην δουλέψουμε προς την κατεύθυνση της προστασίας του πολίτη», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος. Και συνεχίζει: «Επίσης, ζούμε καθημερινά με το φόβο των πλημμυρών. Ευτυχώς, ο όγκος νερού που έχει πέσει μέχρι σήμερα, μας βοήθησε, στο να μην έχουμε σοβαρές απώλειες. Τί θα γίνει όμως αν δεχθούμε ισχυρότερο κύμα κακοκαιρίας; Είμαστε στο «κόκκινο» ως δήμος για πλημμύρες και σεισμό. Κάποια στιγμή, οι φωνές μας στην Πολιτεία, πρέπει να ακουστούν».

Β. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ 

Διαβάστε επίσης