Aibnb: Η μόδα έφτασε στην Αχαΐα- Τι προτείνει η Πάτρα στους υποψήφιους ενοικιαστές και σε τι τιμές - Ένταση στις πολυκατοικίες για τους αγνώστους με το …κλειδί

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ελάχιστοι, για να μην πούμε μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, ήταν αυτοί που όταν άκουγαν Airbnb, μπορούσαν να σου δώσουν μιαν απάντηση που να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς σε αυτό που πραγματικά βρίσκεται πίσω από το …αίνιγμα. Και αυτοί οι ελάχιστοι, θα σου έλεγαν ότι πρόκειται για ένα site βραχυχρόνιας μίσθωσης που απευθύνεται σε εναλλακτικούς ταξιδιώτες, βοηθώντας τους να βρουν ένα φθηνό κρεβάτι για να κοιμηθούν σε κάποιο hostel ή σε άλλο κοινόχρηστο χώρο, μακριά από τα συνήθη μέρη στα οποία είθισται να κινείται ένας τουρίστας.
Σήμερα η Airbnb, έχει λάβει τα χαρακτηριστικά μανίας, με μια στρατιά ιδιοκτητών να ξεσπιτώνονται- κυριολεκτικά- για να εντάξουν στο σπίτι τους στην καλπάζουσα πλατφόρμα βραχυχρόνιων ενοικιάσεων που πλέον γνωρίζουν και στο πιο απομακρυσμένο ελληνικό χωριό.
Στόχος το κέρδος που φαντάζει ευκολότερο και μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία μίσθωσης, καθώς συν τοις άλλοις δίνεται η δυνατότητα της ενοικίασης για όσο διάστημα επιθυμείς. Για τους χρήστες της πλατφόρμας, αυτό σημαίνει πληθώρα επιλογών διαμονής μέσα στον ιστό μιας πόλης που τους εισάγει στην καθημερινότητά της. Για τις πόλεις που υποδέχονται την …επιδρομή της Airbnb, η νέα αυτή συνήθεια, σημαίνει αλλαγή σε συνήθειες, αλλά και εκτόξευση των τιμών μόνιμης ενοικίασης κατοικιών και αδυναμία των κατοίκων να βρουν σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση. Οι ιδιοκτήτες έχουν την αίσθηση ότι έχουν βρει την κότα με τα χρυσά αυγά. Και ίσως να μην έχουν άδικο, ιδίως αν μιλάμε για τουριστικές περιοχές και για καλοκαίρι.

Εκατοντάδες εγγραφές στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα και την Πάτρα υπάρχουν εκατοντάδες εγγραφές στην πλατφόρμα. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών νοικιάζει ολόκληρο σπίτι ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πρόθυμοι να μοιραστούν το σπίτι τους με έναν άγνωστο νοικιάζοντάς του ένα δωμάτιο. Στην Πάτρα καταγράφονται μισθώσεις απλών ιδιοκτητών καταλυμάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι είτε πρώτη κατοικία που είναι διαθέσιμη για κάποιους μήνες του χρόνου λόγω του ότι ο ιδιοκτήτης απουσιάζει εκτός της πόλεως, είτε μισθώσεις δεύτερης κατοικίας που παλαιότερα νοικιαζόταν με μόνιμη μίσθωση και τώρα παραδίδεται στα θέλγητρα της Airbnb.
Δεν λείπουν και οι πολλαπλές καταχωρήσεις ακινήτων, από επαγγελματίες που παραδίδουν τα προς ενοικίαση τουριστικά τους καταλύματα σε διαχειριστές για να τα ενοικιάσουν μέσω της Airbnb, ούτε βέβαια και κραυγαλέες περιπτώσεις κατά τις οποίες ξεσπιτώνεται η… γιαγιά για να δοθεί το μικρό, αλλά γραφικό της σπίτι στο χωριό σε κάποιον που επιθυμεί να απολαύσει ορίτζιναλ ελληνικό καλοκαίρι.

Περίπου η… χαρά του αφορολόγητου

Η φορολόγηση γίνεται με συντελεστή 29% για τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις που μισθώνονται μέσω Airbnb από 1 έως 12.000 ευρώ τζίρο και 15% για τις αστικές μισθώσεις κατοικιών. Ο συντελεστής για τις αστικές μισθώσεις με τζίρο άνω των 12.000 ευρώ είναι 32%. Ωστόσο η εμπειρία λέει ότι μιλάμε για τη χαρά του αφορολογήτου, καθώς το κράτος δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα του εντοπισμού μισθώσεων Airbnb.
Στην Πάτρα και την γύρω αυτής περιοχή, βρίσκουμε ήδη περί τις 250 εναλλακτικές, μερικές μάλιστα «περνούν» και απέναντι στην περιοχή της Ναυπάκτου, καθώς η Aibnb εκλαμβάνει την περιοχή ως ενιαίο αστικό συγκρότημα. Εκατοντάδες είναι ήδη οι μισθώσεις σε όλο το εύρος της Αχαΐας.

Τα ονόματα και οι τιμές

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία, είναι οι ονομασίες που έχουν δοθεί στα προς ενοικίαση ακίνητα: «το σπίτι της γιαγιάς Νικόλ», «το σπίτι της Αμελί», «το μικρούλι», «κεντρικό χαρούμενο διαμέρισμα», «Νikos House», «the small house near the sea», «το ιδανικό», «the writers house» και άλλα συναφή.
Οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 150 ευρώ την ημέρα. Τα περισσότερα καταλύματα ενοικιάζονται κατά μέσο όρο 35-45 ευρώ τη διανυκτέρευση, ενώ στην Πάτρα είδαμε και ενοικίαση τροχόσπιτου με ένα κρεβάτι και 120 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Οι περιοχές που πρωταγωνιστούν είναι η Πάτρα, το Ρίο, η Ακράτα, τα Ροίτικα, η Ναύπακτος, ο Αλισσός, το Αίγιο, οι Καμάρες, το Διακοπτό, τα Καλάβρυτα, ενώ βρίσκουμε καταλύματα ακόμη και στη λίμνη Τσιβλού.
Στην Πάτρα, τα περισσότερα διαμερίσματα βρίσκονται στο κέντρο, γύρω από το λιμάνι, στην Ηρώων Πολυτεχνείου και στην Άνω πόλη γύρω από το κάστρο.
Παραδίδονται όπως ακριβώς … κατοικούνται, ενώ το σύνολο του μισθώματος αποδίδεται από την Airbnb δύο περίπου μέρες αφότου μπει στο ενοικιαζόμενο ο πελάτης και διαπιστώσει ότι όλα είναι όπως ακριβώς είχαν περιγραφεί.

Ένταση στις πολυκατοικίες

Όπως λέει η Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Κυριακή Αθανασιάδη, πρόβλημα με τις ενοικιάσεις μέσω Airbnb έχει ανακύψει σε πολλές πολυκατοικίες της περιοχής με τις μισθώσεις διαμερισμάτων. H είσοδος ενός ή περισσότερων αγνώστων σε μια πολυκατοικία, φαίνεται ότι προκαλεί φόβο σε ορισμένες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να επικρατεί ένταση και να συγκαλούνται έκτακτες συνελεύσεις προς διαμαρτυρία ή αποτροπή αναλόγων περιπτώσεων. Μπορεί δηλαδή η ενοικίαση για κάποιες ημέρες του χρόνου να εξασφαλίζει εισόδημα σε ορισμένους ιδιοκτήτες όμως για άλλους αποτελεί αιτία πολέμου με αποτέλεσμα να βγαίνει από το συρτάρι και να «ξεσκονίζεται» ο κανονισμός των πολυκατοικιών για να ελεγχθεί αν προβλέπει τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ή την επαγγελματική εκμετάλλευση των διαμερισμάτων, ώστε αναλόγως να μπλοκαριστεί η είσοδος των ξένων στην πολυκατοικία με δικό τους… κλειδί.

Για νομιμότητα μιλούν οι ξενοδόχοι

Το φαινόμενο Airbnb δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τους ξενοδόχους στην Αχαΐα.
«Κατ΄ αρχάς στην δική μας περιοχή τα πράγματα είναι πολύ ήσυχα ακόμη και οι μισθώσεις πάρα πολύ λίγες. Το να μπορεί ωστόσο κάποιος να νοικιάζει το σπίτι του ως κατάλυμα και να έχει έσοδο από αυτό, δεν είναι κάτι κακό, ιδίως σε μια περιοχή όπως η Αχαΐα, όπου παρατηρείται και κατά τόπους έλλειψη σε καταλύματα» λέει στην εφημερίδα «7Μέρες Ενημέρωση» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος. «Αυτό που έχει σημασία είναι να τηρείται η νομιμότητα. Από το να φορολογούνται δηλαδή όπως φορολογούμαστε και εμείς, μέχρι το να πληρούν τις προϋποθέσεις μίσθωσης, να έχουν δηλαδή τα απαραίτητα παραστατικά από τις αρμόδιες τουριστικές υπηρεσίες και να παρουσιάζονται στην πλατφόρμα δίπλα στο, προς ενοικίαση, ακίνητο. Σε αντίθετη περίπτωση αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για αθέμιτο ανταγωνισμό».

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ