Αυξάνονται σταθερά και ανησυχητικά οι απλήρωτοι φόροι

Οι φόροι που μένουν απλήρωτοι κάθε μήνα αυξάνονται σταθερά, παρά τις προσπάθειες της φορολογικής αρχής αλλά και τις κάθε είδους ρυθμίσεις που εφαρμόζονται.

Το φαινόμενο αυτό προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και τους δανειστές, καθώς θέτει ερωτηματικά για την σταθερότητα των εσόδων και την εκτέλεση του προϋπολογισμού. 
Τα ήδη σκληρά μέτρα είσπραξης είναι προφανές ότι πρέπει να ενταθούν, αλλά τα αποτελέσματα δεν θεωρούνται δεδομένα.

Τα σημερινά στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση δίνουν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος.

Ειδικότερα από τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

- οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση (αυτές που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 4,764 δισ. ευρώ έναντι 4,154 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο. Εμφάνισαν δηλαδή αύξηση κατά 610 εκατ. ευρώ.

- οι καθαρά φορολογικές οφειλές διαμορφώθηκαν τον Μάιο στα 4,129 δισ. ευρώ έναντι 3,665 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παρουσίασαν δηλαδή αύξηση 554 εκατ. ευρώ.

- οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση, δηλαδή όσες είχαν δημιουργηθεί έως το τέλος του 2017 καθώς και όσες συσσωρεύθηκαν από την αρχή του 2018 διαμορφώνονται πλέον στα 101,482 δισ. ευρώ.

- συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων εναντίον των οποίων η φορολογική διοίκηση έχει προχωρήσει στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Οι φορολογούμενοι εναντίον των οποίων έχουν επιβληθεί μέτρα ανήλθαν τον Μάιο στους 1.128.203 έναντι 1.117.530 που ήταν τον Απρίλιο. Προέκυψε δηλαδή μια αύξηση του αριθμού τους κατά 10.673. Ουσιαστικά κάθε εργάσιμη ημέρα του Μαΐου η εφορία προχωρούσε σε περισσότερες από 400 κατασχέσεις.

- μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν επιβληθεί στο 68,05% των 1.708.111 φορολογουμένων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων.

- οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίζονται σταδιακά το τελευταίο πεντάμηνο και συγκεκριμένα από 4.107.315 τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Μάιο σε 3.816.475 φορολογούμενους. Ο περιορισμός τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους.