Τρία χρόνια capital controls - Σαν σήμερα η εφαρμογή τους

To απόγευμα της 28ης Ιουνίου 2015

Ήταν σαν σήμερα, τρία χρόνια πριν, που οι Έλληνες πολίτες ζούσαν τις τελευταίες ώρες ελεύθερων συναλλαγών με την επιβολή των capital controls.

To απόγευμα της 28ης Ιουνίου 2015 ο τότε υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε το κλείσιμο το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο των κεφαλαίων κίνησης(capital controls) .

Και αυτό διότι η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ήταν πλέον οριακή.

Η μεγάλη εκροή καταθέσεων από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, περίπου 42 δισ. ευρώ το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Ιουνίου 2015, κατέστησε την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών αναγκαίο κακό για την επιβίωση των τραπεζών.Το όριο αναλήψεων για τους πολίτες είναι τα 60 ευρώ ημερησίως, οι συναλλαγές "παγώνουν", αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις επιχειρήσεις που φέρνει δεκάδες χιλιάδες λουκέτα και η Οικονομία εκτροχιάζεται.Η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκάλεσε σημαντικές επιπλοκές στην αγορά το πρώτο διάστημα εξαιτίας της διόγκωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνεπάγεται η πληρωμή προμηθευτών στο εξωτερικό, σε μια περίοδο κορύφωσης των αναγκών λόγω της έναρξης της νέας σεζόν.

Με την τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου τον περασμένο Μάιο μπαίνουν οι βάσεις για για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Σύμφωνα με την απόφαση:

Αυξάνεται από 4 Ιουνίου το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000

ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Αυξάνεται με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000.

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.

Διευκολύνεται περαιτέρω η μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη (Customer ID) και ανά ημερολογιακό δίμηνο, από 1 Ιουλίου 2018.

Διευκολύνονται με τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα. Οι ανωτέρω συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται απευθείας από το δίκτυο των καταστημάτων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στόχος είναι η πλήρη άρση των περιορισμών το συντομότερο δυνατόν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη χρηματοπιστωτική και μακροοικονομική σταθερότητα.

Πηγή: enikonomia.gr 

Διαβάστε επίσης