Παρούσα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις συναντήσεις της CPMR στις Βρυξέλλες για την Αλιεία και τις Υδατοκαλλιέργειες - ΦΩΤΟ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ

Πραγματοποιήθηκε στις 19-20 Ιουνίου 2018 στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση της  Ομάδας Δράσης  "Αλιεία & υδατοκαλλιέργειες" της CPMR στην οποία  συμμετείχε  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που εκπροσωπήθηκε  από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας  κ. Χριστίνα Σταρακά. Συμμετείχαν ακόμη η Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας της ΔΑΟΚ Αιτωλοακαρνανίας Δρ. Άλκηστις Παρπούρα και ο Ιχθυολόγος, υπάλληλος του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Δρ. Έριχ Βαν Χαμ.

img_1220.jpg

Βασικός στόχος της συνεδρίασης, ήταν η διαβούλευση των Περιφερειών με μέλη της CPMR, ως μέρος της προετοιμασίας των διεκδικήσεών της για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας & Αλιείας (ΕΤΘΑ-EMFF) μετά το 2020 και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική.

Συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η αυξημένη συμμετοχή των Περιφερειών στην διαχείριση του Ταμείου και η συμβολή του κράτους μέλους σε αυτήν την απόφαση, καθώς και η επίτευξη χρηματοδότησης ομάδων παραγωγών στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας για την ανάπτυξη των τοπικών παράκτιων περιοχών.

Στη συνέχεια η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά και τα στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχαν στην Δημόσια Ακρόαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Αλιεία, με θέμα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας & Αλιείας (ΕΤΘΑ-EMFF) από το 2014 και τις προοπτικές του για μετά το 2020, όπου τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Περιφερειών (CPMR) ανέπτυξε ο Pierre Karleskind, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας "Αλιεία & Ιχθυοκαλλιέργειες"  της  CPMR  και αντιπρόεδρος της Περιφέρειας της Βρετάνης, υπεύθυνος για τις θαλάσσιες υποθέσεις και τα λιμάνια.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μέλος της CPMR και συμμετέχει στη Διαμεσογειακή Επιτροπή. Στόχος είναι αφενός η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της αλιείας, των Υδατοκαλλιεργειών και της μεταποίησης των προϊόντων τους και αφετέρου η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της ανταγωνιστικότητας των πόρων. 

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά με την  σημαντική αυτή συνάντηση: «Προωθούμε τα προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας σε Μεσογειακό επίπεδο με την Διαμεσογειακή Επιτροπή, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, έχοντας κατά νου τα κοινά συμφέροντα των Περιφερειών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ενδιαφερόμαστε για την ισορροπημένη και πολυκεντρική ανάπτυξη της Ευρώπης και οι υδατοκαλλιέργειες είναι ο τομέας που αναδεικνύει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα την Αιτωλοακαρνανία σε πρωταγωνιστή».

 

 

Διαβάστε επίσης