25 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου τα προγράμματα των Θερινών Σχολείων Αχαίας

H Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) της Πάτρας της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας διοργανώνουν,  σε συνεργασία με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της πόλης μας, για τρίτη συνεχή χρονιά, προγράμματα ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, από 25 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου 2018, στο πλαίσιο των πρωτοκόλλων συνεργασίας της ΠΔΕ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Τα ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ αυτά αφορούν μαθητές/τριες της Α΄ τάξης Γενικών Λυκείων Αχαΐας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα στο Πανεπιστημιακό τμήμα που θα επιλεγούν -κατόπιν αιτήσεώς τους- και να ενημερωθούν, με τρόπο άμεσο και βιωματικό, για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας.

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην πληρέστερη ενημέρωση των μαθητών/τριών, στην εξοικείωσή τους με τις ερευνητικές δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται στα διάφορα εργαστήρια, και στη διαμόρφωση ασφαλών κριτηρίων για τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές.
Στους μαθητές/τριες που θα παρακολουθήσουν τα ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ θα δοθεί ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ από τους επιστημονικούς υπεύθυνους των συμμετεχόντων Τμημάτων του Πανεπιστημίου, σε ειδική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018.
Για το πρόγραμμα των ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής 250 μαθητές/τριες, έναντι 120 του 2017, και συνολικά επελέγησαν 131.
Η επιλογή των μαθητών έγινε από επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας. Κριτήριο επιλογής για το 50% των θέσεων ήταν η επίδοση των αιτούντων μαθητών/τριών και για το υπόλοιπο 50% διενεργήθηκε κλήρωση.
Το πρόγραμμα ΘΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα ακόλουθα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών .

Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά)-Υπεύθυνος κ. Δημήτριος Μούρτζης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού/ Δυναμικής Μηχανών.
10 μαθητές/τριες θα ασχοληθούν με τον προγραμματισμό Ρομποτικού Βραχίονα και τη συνεργασία με τον άνθρωπο, την ανάπτυξη εφαρμογής σε tablet με σκοπό τον έλεγχο της ποιότητας της παραγωγικής διαδικασίας και το σχεδιασμό και 3D Εκτύπωση εξαρτημάτων.
Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών-Υπεύθυνος κ. Νικόλαος Σκλάβος,Αναπληρωτής Καθηγητής του Τομέα Υλικού και Αρχιτεκτονικής των Υπολογιστών.
10 μαθητές/τριες
Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών (συμμετέχει για τρίτη χρονιά)-Υπεύθυνος κ. Γεώργιος Σπυρούλιας, Αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος.
15 μαθητές/τριες θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια:
Φαρμακευτικής Χημείας (Υπεύθυνοι ο Επικ. Καθ. Μανώλης Φουστέρης & οι Αν. Καθηγητές Σωτήρης Νικολαρόπουλος & Γιώργος Πάιρας),
Φαρμακογνωσίας (Υπεύθυνοι οι Αναπλ. Καθ. Φωτεινή Λάμαρη, Βασιλική Μαγκαφά) Φαρμακολογίας (Υπεύθυνοι οι Καθ. Ευαγγελία Παπαδημητρίου, Σταύρος Τοπούζης) Μοριακής Βιολογίας & Ανοσολογίας (Υπεύθυνος Αν. Καθ. Κώστας Πουλάς) Σχεδιασμού/Προσομοίωσης Βιοδραστικών Μορίων Φαρμακευτικής Σημασίας (Υπεύθυνος Καθ. Γιώργος Σπυρούλιας).
Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών (συμμετέχει για δεύτερη χρονιά)-Συντονίστριες καθηγήτριες τις κ. Μαργαρίτη Μαριγούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πανίτσα Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια.
10 μαθητές/τριες θα προσεγγίσουν ερευνητικά ζητήματα που σχετίζονται με το φαινόμενο της ζωής και θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πειράματα και να καταλήξουν σε συμπεράσματα με την εκπόνηση μις σύντομης ερευνητικής εργασίας.
Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών (συμμετέχει για δεύτερη χρονιά)-Υπεύθυνη κ. Σουζάνα Μπρόσντα
15 μαθητές/τριες θα συμμετάσχουν σε σεμινάρια και θα ολοκληρώσουν πειράματα και ερευνητικές δραστηριότητες στα εργαστήρια του τμήματος
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά)-Υπεύθυνος κ. Ιωάννης Γιαννίκος, αναπληρωτής καθηγητής
10 μαθητές/τριες θα έχουν την ευκαιρία να εκπονήσουν κάποια σύντομη ερευνητική εργασία σχετικά με θέματα επικοινωνίας, δικτύωσης και οικονομίας.

 

Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών-Υπεύθυνη κ. Ελένη Κουρέα, αναπληρώτρια καθηγήτρια και συμμετοχή των κ. Σταύρου Ταραβήρα, Καθηγητή Φυσιολογίας και κ. Περικλή Νταβλούρου αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας.
11 μαθητές/τριες θα εκπονήσουν ένα κλινικό project και θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σε επί μέρους τομείς της ιατρικής Οι μαθητές θα εκπονήσουν εργασίες αφού παρακολουθήσουν ιατρικές πράξεις.
Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών-Υπεύθυνος ο κ. Μιχάλης Παρούσης, αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος με θέμα «Θεμελιώδη ερωτήματα του φιλοσοφικού στοχασμού».
20 μαθητές/τριες θα προβληματιστούν, θα στοχαστούν και θα διαλεχτούν αναπτύσσοντας επιχειρήματα σχετικά με θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα.
Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών-Υπεύθυνη η κ. Σύρκου Αγγελική, επίκουρη καθηγήτρια.
10 μαθητές/τριες θα παρακολουθήσουν θέματα όπως: Αντρέας Κάλβος – Διονύσιος Σολωμός, Φιλοσοφία και θαυμασμός στην ελληνική αρχαιότητα, Συμπόσια απολαύσεων και συμπόσια γνώσης στην αρχαία Ελλάδα και Ρώμη, Η ιστορία μέσα από τα κείμενα, Η χρήση των νέων τεχνολογιών στις ανθρωπιστικές επιστήμες, Γλώσσα και εγκέφαλος, Επιστημονική φαντασία στην Αρχαιότητα, Ενδοσχολικές συγκρούσεις και ζητήματα εφηβείας, Το Βυζάντιο ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Αρχαιότητας και Νεότερων χρόνων.

 

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών
Υπεύθυνος ο κ. Σταύρος Τσιτσιρίδης, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος .
10 μαθητές/τριες θα προσεγγίσουν το θέατρο, ως λόγο και έκφραση διαχρονικά.

 

Εργαστήριο Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Υπεύθυνος ο Επίκουρος Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Φυσικής κ. Αντώνιος Λέισος
15 μαθητές/τριες θα συμμετέχουν στο θερινό σχολείο Αστροσωματιδιακής Φυσικής, ώστε α) να κατανοήσουν την έννοια της Κοσμικής Ακτινοβολίας και των μηχανισμών ανάπτυξης Εκτεταμένων Καταιονισμών στην ατμόσφαιρα, β) να κατανοήσουν τους τρόπους ανίχνευσης των καταιονισμών με επίγειους ανιχνευτές, γ) να εξασκηθούν στην Οργανολογία ανιχνευτικών διατάξεων και να κατασκευάσουν τη δομική μονάδα ενός Τηλεσκοπίου Κοσμικής Ακτινοβολίας, δ) να προετοιμάσουν το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου για τη λήψη μετρήσεων, ε) να λειτουργήσουν το τηλεσκόπιο και να συλλέξουν δεδομένα, στ) να μελετήσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της Κοσμικής Ακτινοβολίας.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες στην οργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος, η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) της Πάτρας της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν το εμπλεκόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο θα συμβάλλει στην διεξαγωγή των ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.
Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν στο άνοιγμα των Πανεπιστημίων της πόλης μας προς την κοινωνία, αναδεικνύοντας τον παιδευτικό τους ρόλο.
Πιστεύουμε πως η λειτουργία των ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ εντάσσεται και ενισχύει τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών/τριών, παρέχοντας τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για τις μελλοντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές τους επιλογές και να γνωρίσουν από κοντά τις σπουδές αυτές και κατ΄ επέκταση την αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης