Νέα αύξηση στα ληξιπρόθεσμα! Τα «φρέσκα» ανήλθαν σε 3,665 δις

Στα 102 δις το σύνολο

Στα 3,665 δις διαμορφώνονται οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών (για το 2018) στην εφορία στο τέλος Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ενώ στο σύνολό τους έχουν εκτιναχθεί στο δυσθεώρητο ύψος των 102 δις ευρώ.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι ο ρυθμός αύξησης δείχνει να αναχαιτίζεται. Το Απρίλιο τα νέα φέσια ανήλθαν σε 599 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο τέλος Απριλίου, οι φρέσκες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ιδιωτών σε 4,154 δις έναντι 3,555 δις τον Μάρτιο.

Συνολικά, νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και συσσωρευμένες «αμαρτίες» του παρελθόντος προσεγγίζουν τα 102 δισ. ευρώ ενώ στο μέτωπο των εισπράξεων, με όπλο κατασχέσεις και ρυθμίσεις, η φορολογική διοίκηση έχει καταφέρει να εισπράξει από τις αρχές του έτους περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των κατασχέσεων, τα νεότερα στοιχεία δείχνουν από τις χαμηλότερες μηνιαίες αυξήσεις. Οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφτασαν τον Απρίλη σε 1.117.530 έναντι 1.109.971 ένα μήνα νωρίτερα, με το ποσοστό των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε σχέση με τους φορολογούμενους στους οποίους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τέτοια μέτρα να ανέρχεται σε 65,06%.

Τους προηγούμενους μήνες, ο ρυθμός αύξησης των οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ξεπερνούσε τις 20.000 έναντι περίπου 7.000 τον Απρίλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει μερική και σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους έχει επιβληθεί κατάσχεση από την εφορία εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον ο φορολογούμενος ενταχθεί σε ρύθμιση την οποία τηρεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κοινό σχέδιο ΑΑΔΕ και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα προβλέπει τη μερική αποδέσμευση των λογαριασμών όσο τηρείται η ρύθμιση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο, για κάθε ποσό της ρύθμισης που θα πληρώνει ο φορολογούμενος – οφειλέτης να αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του το διπλάσιο, τριπλάσιο ή πολλαπλάσιο ποσό της μηνιαίας δόσης. Εάν για παράδειγμα η ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι 5.000 ευρώ και η ρύθμιση σε 12 δόσεις συνεπάγεται εξόφληση 416 ευρώ τον μήνα, από τον δεσμευμένο λογαριασμό θα ξεμπλοκάρουν αρχικά 833 ή 1.248 ευρώ.

Όσο ο φορολογούμενος είναι συνεπής στη ρύθμιση κάθε μήνα θα αυξάνει και το ποσό που θα απελευθερώνεται από τον τραπεζικό του λογαριασμό, μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.

Διαβάστε επίσης