Ο Ραχόι ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που «πέφτει» σε πρόταση μομφής - Σήμερα η ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ

Ο σοσιαλιστής ηγέτης

Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ θα αναλάβει σήμερα πρωθυπουργός της Ισπανίας, καθώς η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει κατά της κυβέρνησης Ραχόι υποστηρίζεται από 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους για την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία. Θα είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία.

Στην Ισπανία, θα συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να προκαλεί αναταραχή. Ενώ συζητείται η πρόταση μομφής, ο δείκτης Ibex 35 αυξήθηκε. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε, επίσης, ότι δεν αισθάνεται καμία ανησυχία για τη λειτουργία των δημοκρατικών μηχανισμών στην Ισπανία.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αρνείται να παραιτηθεί, όπως του ζητούν διάφοροι παράγοντες μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης των Πολιτών Άλμπερτ Ριβέρα, προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές.

Ο Μαριάνο Ραχόι, ο 63χρονος πρωθυπουργός της Ισπανίας, έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα από όλες τις κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος όμως αυτή τη φορά φαίνεται ότι θα του χρειαστεί ένα θαύμα. Ο Πέδρο Σάντσεθ, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναλάβει τα ηνία της χώρας αφού το κόμμα του έχει ήδη εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 ψήφων που χρειάζεται για να περάσει την πρόταση μομφής κατά του Ραχόι.

Η αποχώρηση του Ραχόι θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια δεύτερη πολιτική κρίση στη νότια Ευρώπη, μετά από αυτήν της Ιταλίας, και να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στις χρηματαγορές. Καθώς όμως τα περισσότερα ισπανικά κόμματα τάσσονται υπέρ της τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι επενδυτές φάνηκαν καθησυχασμένοι. Το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης έκλεισε με πτώση 1%, όμως η είδηση για την πτώση του Ραχόι δεν πυροδότησε κάποια μαζική πώληση μετοχών.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, ο οποίος δεν παρέστη στην απογευματινή συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του πριν από την ψηφοφορία.

Λίγο πριν εξασφαλίσει τη στήριξη του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος (PNV) ο Σάντσεθ, απευθυνόμενος στον Ραχόι, είπε ότι έχει ακόμη τον χρόνο να φύγει από μόνος του και να αποφύγει τον «εξευτελισμό», να γίνει δηλαδή ο πρώτος Ισπανός πρωθυπουργός που θα ηττηθεί σε πρόταση μομφής. «Είστε έτοιμος να παραιτηθείτε; Παραιτηθείτε σήμερα και φύγετε με τη θέλησή σας. Είστε παρελθόν, ένα κεφάλαιο της χώρας κλείνει», είπε στην ομιλία του.

Διαβάστε επίσης