Εμβόλιο υπόσχεται να βάλει τέλος στη… βιοτρομοκρατία

Άνθρακας, πανούκλα και τουλαραιμία είναι πια λιγότερο επικίνδυνα

Ομάδα ερευνητών από το καλιφορνέζικο πανεπιστήμιο UCLA ανέπτυξε ένα εμβόλιο που δοκιμάστηκε σε ποντίκια και αποδείχτηκε αποτελεσματικό κατά της επίδρασης παθογόνων οργανισμών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βιοτρομοκρατικές επιθέσεις, όπως ο άνθρακας, η πανούκλα και τουλαραιμία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Scientific Reports» και είναι μάλιστα αρκούντως πρωτοποριακά, γιατί δεν υπάρχουν για την ώρα εμβόλια κατά της πανούκλας ή της τουλαραιμίας. Ακόμα και για τον άνθρακα που κυκλοφορεί ένα, έχει βαριές παρενέργειες και χορηγείται με επιφύλαξη.

Το εμβόλιο της ομάδας είναι αποτελεσματικό, ασφαλές και καθόλου τοξικό, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο: «Το να βασίζεσαι στα διαθέσιμα αντιβιοτικά για να αντισταθμίσεις μια εσκεμμένη επιδημία άνθρακα, πανούκλας ή τουλαραιμίας δεν είναι ένα πραγματιστικό σχέδιο δημόσιας υγείας, τα εμβόλια προσφέρουν τη μόνη πρακτική προστασία», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Marcus Horwitz.

Μέσω γενετικής μηχανικής, οι επιστήμονες έσβησαν τα επικίνδυνα και τοξικά για τον άνθρωπο γονίδια των βακτηρίων, κάνοντας τα στελέχη εντελώς ακίνδυνα. Και πέτυχαν το πακέτο 3-σε-1, καθώς και τα τρία μπορούν να χορηγηθούν πλέον μαζί και να προστατεύσουν από τους ιούς που λογίζονται οι πιο πιθανοί για μια ενδεχόμενη επίθεση βιοτρομοκρατίας.

Το εμβόλιο χορηγείται είτε με ένεση είτε ακόμα και με ρινικό σπρέι. Τα ποντίκια του δείγματος εκτέθηκαν σε φονικές δόσεις των τριών παθογόνων οργανισμών έξι βδομάδες μετά και βγήκαν από τη δοκιμασία αλώβητα. Η ομάδα ελπίζει να πάρει την άδεια από τον αμερικανικό ΕΟΦ για να ξεκινήσει τα δοκιμαστικά σε ανθρώπους…

Διαβάστε επίσης