To πανελλήνιο πέρασμα από το φαράγγι του Βουραϊκού, η πασίγνωστη διοργάνωση του Συλλόγου Ορειβασίας - Χιονοδρομίας - Αναρρίχησης - Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων, ήταν κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων μια αξέχαστη εμπειρία.
Για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με αυτή καθεαυτή τη διοργάνωση η οποία ήταν καθόλα άρτια.
Ο άλλος αφορά την απαράδεκτη στάση των υπαλλήλων του Οδοντωτού οι οποίοι επέβαιναν στο τρενάκι που αποτελεί σήμα κατατεθέν της διαδρομής και οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες που έγιναν στην εφημερίδα «Κόσμος», έδωσαν ρεσιτάλ αναίδειας, φωνάζοντας για να κατέβουν κάτω από το τρένο, όσοι εκ των κουρασμένων οδοιπόρων έκαναν το έγκλημα να επιχειρήσουν να ανέβουν χωρίς να έχουν προμηθευτεί εισιτήριο καθώς κανείς δεν τους είχε ενημερώσει για αυτό ενόψει της μαζικής εκδήλωσης.
Το σκηνικό, σύμφωνα με τις καταγγελίες, έχει ως εξής:
Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής, γύρω στις 14.45, κουρασμένοι οδοιπόροι όλων των ηλικιών, οι οποίοι συμμετείχαν στο πέρασμα του φαραγγιού, περίμεναν στην τοποθεσία «Νιάματα» να περάσει το τρενάκι και να συνεχίσουν με αυτό τη διαδρομή. Ανάμεσά τους, παιδιά και ηλικιωμένοι.
Στα «Νιάματα» όπου και υπάρχει στάση, το τρένο σταμάτησε και παρέλαβε τους επιβάτες που είχαν μαζί τους εισιτήριο, ενώ οι υπόλοιποι πεζοπόροι, οι οποίοι ήταν δεκάδες και ζητούσαν να επιβιβαστούν και να πληρώσουν εισιτήριο όταν φτάσουν στο τέρμα της διαδρομής όπου και υπάρχουν εκδοτήρια, παρεμποδίστηκαν καθώς οι πόρτες του τρένου έκλεισαν και τους άφησαν απέξω. Ορισμένοι από τους επιβάτες που έμειναν κατάκοποι έξω από το τρένο, καθώς δεν γνώριζαν ότι δεν κόβονται εισιτήρια εντός αυτού όπως παλιά και ότι δεν μπορούν να επιβιβαστούν και να πληρώσουν στο τέρμα, μπήκαν μπροστά από τον Οδοντωτό διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση. Τότε κατέβηκαν από το βαγόνι δύο άνδρες, προφανώς υπάλληλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με μαύρο παντελόνι και άσπρο πουκάμισο, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν «κάντε στην άκρη», αλλά και να κατεβάζουν όσους προσπαθούσαν να ανέβουν χωρίς εισιτήριο.
Η συμπεριφορά τους σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και με τα γνωστά… γαλλικά από όσους έμειναν να συνεχίσουν με τα πόδια, ιδίως δε τους ηλικιωμένους και τα παιδιά που δεν είχαν τις αντοχές, αλλά δεν είχαν υπολογίσει ότι μια τέτοια μέρα, μαζικής συμμετοχής, δεν θα είχε ληφθεί η στοιχειώδης μέριμνα για όσους δεν είχαν μαζί τους εισιτήριο και δεν μπορούσαν να συνεχίσουν για λόγους αντοχής την πεζοπορία. Τους καλούσαν μάλιστα να πάνε στον κεντρικό σταθμό να βγάλουν εισιτήριο, κοινώς να περπατήσουν μέχρι… Καλάβρυτα, ή μέχρι Διακοπτό.
Σημειώνεται ότι η κατάβαση στο φαράγγι γίνεται από τις γραμμές του Οδοντωτού ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και με τελικό προορισμό το Διακοπτό συνολικής απόστασης 22 χλμ, διαδρομή που δεν αντέχουν όλοι να ακολουθήσουν μέχρι τέλους.
Εναλλακτικά μπορεί κανείς να ξεκινήσει και από τη Ζαχλωρού, στην οποία φτάνει με το αυτοκίνητό του, ή με τον Οδοντωτό, και να περπατήσει μόνο τα 10 χλμ μέχρι τη στάση «Νιάματα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της όλης διοργάνωσης, «ο οδοντωτός εκείνη την ημέρα πραγματοποιεί όλα τα δρομολόγια κανονικά σε χαμηλές ταχύτητες και σταματάει σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς ώστε να εξυπηρετεί τους πεζοπόρους».
Αυτό που δεν είχε ανακοινωθεί, ήταν η ζέση των ανθρώπων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να υλοποιήσουν το σχέδιο για αύξηση των εσόδων, αφήνοντας μια τέτοια μέρα τον κόσμο … σύξυλο να απορεί που πήγαν η κοινή λογική και η στοιχειώδης ευγένεια.
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου