Ψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή και την παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία», το πρώτο θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με τη νέα κινητοποίηση του Δήμου ενάντια στην ανεργία, με κεντρικό αίτημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα». Το θέμα ψήφισε με επιφυλάξεις και η παράταξη «Νέα Πόλη»
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα, με την απόφαση μας, ξεκινάμε την οργάνωση της νέας πρωτοβουλίας κατά της ανεργίας.
Καταρχήν προτείνουμε την Παρασκευή 15/6 θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε γειτονιές της Πάτρας και την Κυριακή 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Νότιο Πάρκο λαϊκό γλέντι, με κορύφωση των εκδηλώσεων. Το τελικό πρόγραμμα θα συνδιαμορφωθεί με τους φορείς που θα συμμετάσχουν.
Πραγματοποιούμε σύσκεψη Σωματείων , Συλλόγων και Φορέων το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 11.00 π.μ. στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.
Πραγματοποιούνται Λαϊκές Συνελεύσεις σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα, Δημοτικές Ενότητες , τις γειτονιές και τα χωριά του Δήμου μας.
Οργανώνονται συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους στον Δήμο, την ΔΕΥΑΠ, τους Οργανισμούς
Στο επίκεντρο της νέας λαϊκής κινητοποίησης θέτουμε και πάλι το επίκαιρο αίτημα “Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα”. Φέτος, σε αυτή μας την αγωνιστική πρωτοβουλία και με αυτό το σύνθημα, θεωρούμε αναγκαίο να δώσουμε περισσότερη έμφαση και στο δυστυχώς επίκαιρο “κανένα λαϊκό σπίτι στο σφυρί!”, θεωρώντας το ένα από τα μείζονα προβλήματα των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών σήμερα».
Στην εισήγηση, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος έδωσε στοιχεία που αφορούν και τον Δήμο: «Από το 2010 μέχρι 31/12/2017 είχαμε 567 αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού και καμία αναπλήρωση. Την ίδια στιγμή μόνιμες θέσεις εργασίας αντικαθίστανται με τα 8μηνα της λεγόμενης κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ, όπου στο Δήμο μας το 2017 εργάστηκαν 623 εργαζόμενοι για να επιστρέψουν ξανά στην ανεργία. Αντίστοιχος ήταν ο αριθμός τους και τα προηγούμενα χρόνια. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Κοινωνικός Οργανισμός και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Στους 240 περίπου εργαζόμενους οι 146 είναι μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, τα οποία λήγουν το 2019 οπότε και απολύονται.
Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο το μόνιμο προσωπικό είναι μόνο 8 εργαζόμενοι ενώ 24 εργάζονται μέσω προγραμμάτων, ποσοστό 75%!!! Οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» χρόνια βρίσκονται σε ομηρία. Οι καθαρίστριες των σχολικών κτιρίων αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των αιθουσών.
(…)Με την μαζική συμμετοχή και την αγωνιστική παρουσία δεκάδων φορέων, σωματείων και συλλόγων, με την κινητοποίηση εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας, να γεμίσει η Πάτρα και οι γειτονίες της, να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή των ανέργων και αυτών που πλήττονται από την σημερινή πολιτική!».