Στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην τελική ευθεία για το Σκοπιανό.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα γίνει στο περιθώριο της συνάντησης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και αναμένεται να κρίνει και το πλαίσιο για το ονοματολογικό της γείτονος.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδα και της ΠΓΔΜ, Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ, παρουσία του Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκαν στο Σούνιο στην τέταρτη τριμερής συνάντηση και πρώτη επί ελληνικού εδάφους, διαπραγματευόμενοι για το ονοματολογικό.
Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε στους εκπροσώπους του Τύπου πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, θα έχουν ακόμα ένα τετ α τετ αυτή τη φορά στις 17 Μαΐου, στο περιθώριο της συνάντησης ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.
Μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης δεν είναι το όνομα. Αυτό που φαίνεται πως έχει συμφωνηθεί είναι τα Gorna Makedonjia ή Nova Makedonjia. Ένα από τα δύο αυτά ονόματα αποτελούν όπως φαίνεται το νέο όνομα των Σκοπίων, ωστόσο αυτό που θα κρίνει τη συμφωνία είναι αν θα δεχθούν στην πΓΔΜ το όνομα για μία χρήση έναντι όλων, το γνωστό erga omnes.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση «συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξ ορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα»
«Φυσικά στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, «επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της. Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση».
«Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγμάτευσεων και την επίτευξη συμφωνίας.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογο του, κ. Ζάεφ, θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές», διευκρίνισε ο Δ. Τζανακόπουλος ενόψει της συνάντησης των δυο ηγετών.