Κάτω από την Πολωνία ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Σταδιακή αύξηση επιδιώκει η κυβέρνηση από το 2019

Σε επίπεδα χαμηλότερα από την Πολωνία βρίσκεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα που ανέρχεται στα 586 ευρώ, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Ανάμεσα σε 24 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ στις οποίες εφαρμόζεται ο κατώτατος μισθός, η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη χειρότερη θέση με τις χαμηλότερες αποδοχές ατενίζοντας από μεγάλη απόσταση τον υψηλότερο κατώτατο μισθό των 22.210 δολαρίων το χρόνο, στην Ολλανδία.

Η λίστα του ΟΟΣΑ καταγράφει τους κατώτατους μισθούς στα μέλη του σε δολάρια για λόγους συγκρισιμότητας και αποκαλύπτει κατώτατο μισθό 1.850 δολαρίων το μήνα στην Ολλανδία, 1.830 δολαρίων το μήνα στην Αυστραλία και 1.737 δολαρίων στη Γερμανία .

Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός σε δολάρια μοιάζει μεγαλύτερος σε σχέση με τα ευρώ που παίρνουν στο χέρι, οι μισθωτοί αυτής της κατηγορίας. Σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 11.492 δολάρια ή 820 δολάρια το μήνα ( για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο 89% του «κανονικού») όταν στην Πολωνία ο κατώτατος μισθός είναι 10.941 δολάρια (οι κάτω των 18 λαμβάνουν το 75% του κατώτατου μισθού) ή 911 δολάρια το μήνα.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ:

Ολλανδία, Αυστραλία, Βέλγιο και Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους υψηλότερους κατώτατους μισθούς. Μεταξύ 20.847 και 21.967 δολαρίων το χρόνο.
Μεξικό, Λετονία, Τσεχία και Εσθονία βρίσκονται στον πάτο της λίστας με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς. Στο Μεξικό, ο ετήσιος κατώτατος μισθός είναι 1.896 δολάρια το χρόνο, στη Λετονία 7.830 δολάρια , στην Τσεχία 8.399 δολάρια και στην Εσθονία 8.595 δολάρια το χρόνο.

Η κυβέρνηση έχει ανοίξει την κουβέντα για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την λήξη του τρίτου Μνημονίου. Μια πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο του Τσακαλώτου. Η σταδιακή αύξηση των κατώτατων μισθών προβλέπεται σε συνδυασμό με την καθιέρωση ενεργητικών πολιτικών αύξησης της απασχόλησης κάτι που έγινε και στην Πορτογαλία.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ, όπου από το 2010 μέχρι σήμερα παρατηρείται δραστική μείωση του κατώτατου μισθού τόσο σε ονομαστικούς όρους (σε ευρώ) όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ενώ από το 2012, όταν έγινε η δραστική μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% (και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών), δεν έχει γίνει απολύτως καμία αναπροσαρμογή και ο κατώτατος μισθός παραμένει έκτοτε καθηλωμένος στα ίδια επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ σήμερα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνονται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας λαμβάνουν μισθό 487 ευρώ. Μέχρι 499 ευρώ λαμβάνει το 14,5% των εργαζομένων και μεταξύ 500-699 ευρώ το 22,9% των εργαζομένων. Συνολικά, κάτω από 800 ευρώ καθαρά λαμβάνει ένας στους δύο εργαζομένους (50,2%), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των χαμηλόμισθων με καθαρές μηνιαίες αποδοχές κάτω των 700 ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί την έξοδο από τα Μνημόνια, με τη δημοσιονομική υπεραπόδοση να αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί θέλει προεκλογικά να μπορέσει να αυξήσει το κατώτατο μισθό.

Διαβάστε επίσης