Οι Μεγάλες Τετάρτες των πλειστηριασμών- Σε ποια συμβολαιογραφεία δίνουν σήμερα ραντεβού οι διαδηλωτές- Τι λέει ο Πρόεδρος των συμβολαιογράφων Ιωάννα Μπονέλλη

Οι Τετάρτες τείνουν να γίνουν ο εφιάλτης του συμβολαιογράφου στην Πάτρα, καθώς η εκκίνηση  των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την περασμένη εβδομάδα δεν έφερε μόνο αποφασισμένο κόσμο έξω από συμβολαιογραφικό γραφείο που διενεργούσε τον πλειστηριασμό, αλλά και κουκουλοφόρους αντιεξουσιαστές που έκαναν χθες το πρωί καταδρομική επίθεση στο ίδιο συμβολαιογραφείο  επί της οδού Βότση 52.

Οι άγνωστοι δράστες πέταξαν μπογιές, έσπασαν υπολογιστές και έγραψαν  συνθήματα στους τοίχους.

Σήμερα αναμένεται νέα «σύρραξη» με τρεις εντεταλμένους συμβολαιογράφους να δέχονται…  επισκέψεις συλλογικοτήτων και πολιτών αποφασισμένων να μην επιτρέψουν να περάσει κανένα ακίνητο στα χέρια των τραπεζών.

Οι διαδηλωτές δίνουν  ραντεβού έξω από τρία γραφεία πιστοποιημένων συμβολαιογράφων στις οδούς Βότση 25, Βότση 52 (είναι το ίδιο γραφείο που χτυπήθηκε από αντιεξουσιαστές) και Κανάρη 45 και καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά προκειμένου να καταστεί δυνατόν να εμποδιστούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, όπως συνέβη και με τον πλειστηριασμό της προηγούμενης Τετάρτης ο οποίος, όπως λέει ο εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης υπεύθυνος της Κίνησης Υπεράσπισης Κοινωνικών Αγαθών Γιώργος Μητράκης, ακυρώθηκε καθώς πείστηκε μετά από ένταση και διαπληκτισμούς η συμβολαιογράφος να μην προχωρήσει στην εκτέλεσή του.  

Το κλίμα μυρίζει «μπαρούτι» με τους  διαδηλωτές να στέκονται απέναντι στους συμβολαιογράφους οι οποίοι έχουν μπροστά τους μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με την οποία κάλλιστα μπορούν να στείλουν το ακίνητο στον πλειστηριασμό χωρίς να χρειαστεί, όπως πριν, να μπουν στο ειρηνοδικείο. Αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, καθώς ο αποκλεισμός του Ειρηνοδικείου τους απάλλασσε από αντιδράσεις και διαπληκτισμούς με τους συγκεντρωμένους. Η ηλεκτρονική εκδοχή των πλειστηριασμών τους έχει φέρει ενώπιον των διαδηλωτών και τους έχει μετατρέψει σε στόχους με πεδίο «πολέμου» τα γραφεία τους. Κάνουν λόγο για εκφοβισμό και επισημαίνουν ότι ο αντίπαλος είναι άλλος.

«Θα είμαστε εκεί»

«Την Τετάρτη έχουμε πλειστηριασμούς από τρεις πιστοποιημένους συμβολαιογράφους. Θα είμαστε εκεί και στους τρεις, ενωμένοι σαν μια γροθιά για να αποτρέψουμε τη διαδικασία» λέει στο  ένθετο «7Μέρες Ενημέρωση» ο κ. Μητράκης και επισημαίνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή να εμφανιστεί στην επίσημη σελίδα των πλειστηριασμών το ποσό που οφείλει ο κάτοχος του ακινήτου, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που όντως εκπλειστηριάζεται.

«Εμφανίζουν χρέη αξίας  750.000 ενώ η αξία του ακινήτου που βγαίνει στο σφυρί  είναι  30.000 ευρώ» και εξηγεί ότι ανάμεσα στα άλλα, βγαίνει σε πλειστηριασμό σήμερα ακίνητο με τιμή εκκίνησης 26.000 ευρώ ενώ «έχει εντοπιστεί και πλειστηριασμός ακινήτου με τιμή εκκίνησης 6.000 ευρώ. Αυτό δείχνει ότι όσα λένε ότι έχουν βάλει σε προτεραιότητα τους μεγαλοοφειλέτες, είναι ψέματα».

Την ίδια ώρα, όπως λέει ο κ. Μητράκης «τις πρώτες κατοικίες της Πάτρας εξακολουθούν να τις στέλνουν στην Αθήνα σε συμβολαιογράφους που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, έτσι ώστε να αποφύγουν τις κοινωνικές αντιδράσεις».

«Οι συμβολαιογράφοι είναι εντεταλμένα όργανα»

«Ο συμβολαιογράφος είναι επιφορτισμένος με συγκεκριμένα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η  διενέργεια  πλειστηριασμών.  Προφανώς δεν είναι μια ανώδυνη διαδικασία αλλά διέπεται από κανόνες δικαίου, όρους νομιμότητας και όχι αυτοδικίας» λέει στο «7Μέρες Εμνημέρωση» η Πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Πατρών Ιωάννα Μπονέλλη- Συμεωνίδου.

«Οι συμβολαιογράφοι είναι εντεταλμένα όργανα από το νόμο να διενεργούν τους πλειστηριασμούς. Έχουν υποχρέωση να τους διενεργούν, δεν το κάνουν επειδή τους αρέσει. Λαμβάνοντας υπόψη την κρίση σε όλες τις γενικές μας συνελεύσεις επισημαίναμε ότι υποχρέωση της πολιτείας είναι να μεριμνήσει για την προστασία αυτών που βρίσκονται σε πραγματική οικονομική αδυναμία με  διαχωρισμό των πραγματικά οικονομικά αδυνάμων από αυτούς που λέμε στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Μιλάμε όμως για ένα κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα και σε καμία περίπτωση  δεν μπορεί να το αναγορεύσει κανείς σε πρόβλημα που καλείται να επιλύσει σηκώνοντάς το στους ώμους του ο συμβολαιογράφος.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια, λόγω ή έργω, εις βάρος  των συμβολαιογράφων που ενεργούν ως εντεταλμένα όργανα από το νόμο και την πολιτεία. Το πιο σημαντικό είναι να γίνει σαφές ότι η  αντιπαράθεση δεν είναι μεταξύ  των συλλογικοτήτων και των συμβολαιογράφων».

  

Οι διαφορές στα ποσά

Σχετικά με τις διαφορές στις αρχικά αναγραφόμενες οφειλές και την τιμή εκποίησης του ακινήτου, η κ. Μπονέλη εξηγεί: «Ο πλειστηριασμός που έγινε την περασμένη Τετάρτη αφορούσε οικόπεδο στο Αγρίνιο με τιμή πρώτης προσφοράς 30.000 ευρώ κατασχεθέν για περιορισμένο ποσό  30.000 ευρώ  από το οφειλόμενο ποσό 66.188 ευρώ για συνολικό ποσό οφειλής 769.947 ευρώ. Η Τράπεζα μπορεί να απαιτεί από το μεγαλοοφειλέτη 769.947 ευρώ αλλά ο πλειστηριασμός γίνεται επί του συγκεκριμένου ακινήτου και όχι επί του συνόλου το οφειλών»

Με την τελευταία τροποποίηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί γίνονται από πιστοποιημένους συμβολαιογράφους του οικείου συλλόγου στον τόπο που βρίσκεται το ακίνητο.

«Αν ένα ακίνητο πρέπει  πχ να εκπλειστηριαστεί στην Πάτρα και στην Πάτρα δεν υπάρχει πιστοποιημένος συμβολαιογράφος, τότε έχει τη δυνατότητα ο επισπεύδων τον πλειστηριασμό να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε άλλο συμβολαιογράφο του οικείου συμβολαιογραφικού συλλόγου και να κάνει εκείνος τον πλειστηριασμό. Αν δεν υπάρχει καθόλου στο σύλλογο  πιστοποιημένος συμβολαιογράφος οι πλειστηριασμοί διενεργούνται στην Αθήνα.

Στο δικό μας σύλλογο δεν είναι πάρα πολλοί πιστοποιημένοι. Στη διάρκεια της αποχής μας έφυγαν φάκελοι και πήγαινε στην Αθήνα» λέει η κ. Μπονέλη, η οποία επιμένει ότι «πρέπει να υπάρξει θεσμικά διαχωρισμός μεταξύ αυτών που χρήζουν προστασίας και μεταξύ αυτών που πρέπει πραγματικά να πληρώσουν. «Σας υπενθυμίζω ότι αναβλήθηκε ακόμη και πλειστηριασμός κατά ανώνυμης εταιρείας τον οποία επέσπευδαν οι εργαζόμενοι με τιμή 500.000 πρώτη προσφορά.  Ποιόν προστάτεψαν εκείνη τη στιγμή με την αναβολή;».

«Επέσπευσαν τους ηλεκτρονικούς»

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις, η κ. Μπονέλη ισχυρίζεται ότι «το γεγονός ότι οι συλλογικότητες στράφηκαν αδιακρίτως κατά οποιουδήποτε πλειστηριασμού στα Ειρηνοδικεία με αποτέλεσμα να  μην δημιουργούνται πλειστηριασμοί που αφορούσαν μεγάλες οφειλές, επέσπευσαν τη διαδικασία των  ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα».

Γ. Κοντογεωργοπούλου