Οι δαίμονές μας

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΣΜΑΤΟΥ

Πρόσφατα, κάποιοι οπαδοί του ΚΚΕ, με αφορμή συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, προσπάθησαν να ρίξουν με σχοινιά και ηλεκτρικό πριόνι το άγαλμα του πρώην προέδρου της Αμερικής H. Truman. Η αστυνομία, στα πλαίσια του καθήκοντος της,  τους εμπόδισε με επιτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μερίδα του Ελληνικού λαού να στραφεί κατά της κίνησης αυτής της αστυνομίας, στηρίζοντας το σκεπτικό του ΚΚΕ, ότι δηλαδή ο συγκεκριμένος πρόεδρος ήταν υπεύθυνος για την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών (ήταν υπεύθυνος για τις βόμβες σε Ναγκασάκι  - Χιροσίμα) και ως εκ τούτου το άγαλμα του θα έπρεπε να πέσει!

Μερικούς μήνες πριν, κάποια ομάδα πολιτών στο Π. Φάληρο, πήρε την πρωτοβουλία να ρίξει ένα άγαλμα που παρουσίαζε έναν κόκκινο άγγελο, ήταν το γλυπτό γνωστό με το όνομα «Phylax», του γλύπτη Κωστή Γεωργίου. Ο λόγος ήταν ότι δεν ενέκριναν το σχήμα και το χρώμα του γλυπτού, διότι έμοιαζε με δαίμονα και μάλιστα κάποιοι είχαν φτάσει και στο σημείο να το ραντίσουν με αγιασμό!

Αβίαστα τίθεται το ερώτημα, θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα, όπου οι πολίτες όποτε κρίνουν πως κάτι τους ενοχλεί, είτε αισθητικά, είτε ιδεολογικά, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και αυθαιρετούν ανάλογα με τα κέφια τους;


Αν είναι έτσι, σκέπτομαι εγώ ο αφελής… υποθέστε πως ξαφνικά σε κάποιους έχει μπει στο μάτι το συγκεκριμένο γλυπτό στον Περισσό…

 … ή το άγαλμα αυτό στην Αθήνα…

Ή ακόμα ακόμα το παρακάτω στον Πειραιά…


                               

… και για να ολοκληρωθεί η φαντασίωση μας, υποθέστε ότι αντίστοιχες ομάδες πολιτών, με πριόνια και σχοινιά στα χέρια, προσπαθούν να καταστρέψουν τα παραπάνω γλυπτά και αγάλματα! Τι εικόνες σας έρχονται στο μυαλό, αν όχι εικόνες χάους, αυθαιρεσίας και αναρχίας!

            Υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που δυσαρεστούνται με διάφορα πράγματα γύρω τους και είναι λογικό. Όταν ζεις και δρας σε μια κοινωνία, πολλά από αυτά που γίνονται, δεν σε βρίσκουν σύμφωνο και μπορεί ακόμα και να σε εξοργίζουν. Όμως κανείς δεν ξεκινάει να αυθαιρετεί αλλά βαδίζει με βάση τους νόμους και τους κανόνες που έχει θεσπίσει η κοινωνία μας! Ακριβώς αυτή η συμπεριφορά, μας επιτρέπει να οργανωνόμαστε, μας έβγαλε από τα σπήλαια και εντέλει μας ώθησε να ωριμάσουμε και να δημιουργήσουμε πολιτισμό και επιστήμη. Οτιδήποτε άλλο είναι πισωγύρισμα, είναι απαράδεκτο και εν πολλοίς αποτελεί τραμπουκισμό και ασέβεια στην ευρύτερη κοινωνία, καθώς το αντικείμενο (άγαλμα Truman) που έτυχε του μένους των πολιτών ήταν δημόσια περιουσία!

            Ο «δαίμονας» των διαδηλωτών, ήταν το άγαλμα του Truman… ο «δαίμονας» των πολιτών του Φαλήρου, ήταν ο κόκκινος άγγελος… παλαιότερα ο «δαίμονας» των πρωτοχριστιανών ήταν οι αρχαίοι ναοί… δυστυχώς, η ιστορία δείχνει ότι η χώρα μας έχει ένα «δαίμονα» και μάλιστα τον πιο επικίνδυνο… τον κακό εαυτό της, που πολύ εύκολα τρώει τις σάρκες του και δικαιώνει συνεχώς τη ρήση του Χ. Σαρτζετάκη «είμεθα έθνος ανάδελφον»!

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ