Πέντε πράγματα που δεν ξέρουμε για τους όρχεις

Οι γεννητικοί αδένες του άρρενος και ο θαυμαστός τους κόσμος

Ακόμα και οι άντρες αγνοούν τα περισσότερα αναφορικά με τους όρχεις τους, παρά το γεγονός ότι ομολογούν πως παραμένει ένα από τα κεντρικότερα σημεία του ενδιαφέροντός τους στο σώμα.

Ώρα λοιπόν να μάθουμε δυο πράγματα γι’ αυτούς, για χάρη της γνώσης και μόνο…

Όρχεις και σπέρμα

Ο μέσος γόνιμος άντρας παράγει 40-60 εκατ. σπερματοζωάρια ανά 1 χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Όσο για τους όρχεις, είναι ένα ασταμάτητο εργοστάσιο σπέρματος, γεννώντας κάπου 200 εκατ. σπερματοζωάρια τη μέρα…

Οι μεγαλύτεροι του ζωικού βασιλείου

Οι μεγαλύτεροι όρχεις του ζωικού βασιλείου ανήκουν στον γρύλο των θάμνων (Platycleis affinis), που ανήκει στις τεττιγονίδες. Όχι σε απόλυτα μεγέθη φυσικά, παρά σε αναλογία με το σώμα του, καθώς οι όρχεις του ισοδυναμούν με το 14% του συνολικού βάρους του εντόμου. Αν το ίδιο ίσχυε για τον άνθρωπο, θα ζύγιζαν όπως έξι σακούλες ζάχαρης.

Σε όρους απόλυτων μεγεθών τώρα, οι μεγαλύτεροι ανήκουν στη νότια σωστή φάλαινα, καθώς καθένας από αυτούς ζυγίζει 500 κιλά (το 1% του βάρους του κύτους) και μπορεί να αποδώσει 4,5 λίτρα σπέρματος…

Κάποιοι το προτιμούν… κρύο

Στους όρχεις αρέσει το κρύο περιβάλλον, γι’ αυτό και ο εγκέφαλός μας τους διατάζει να καθίσουν στα αυγά τους όταν ανέβει η θερμοκρασία του σώματός μας. Από την άλλη βέβαια, όταν παραείναι κρύοι τείνουν να συστέλλονται, προσπαθώντας να διατηρήσουν κάποια θερμότητα. Για το 65% των αντρών, ο δεξιός όρχις είναι λίγο ψηλότερα και ελαφρώς μεγαλύτερος από τον αριστερό. Οι αρχαίοι Έλληνες επέμεναν πάντως να παρουσιάζουν τον αριστερό μεγαλύτερο.

Ήταν το 1763 όταν ο γιατρός Richard Brookes αναγνώρισε σε ένα απολίθωμα της Αγγλίας αυτό που είναι πιθανότατα ο πρώτος δεινόσαυρος που ανακάλυψε ο άνθρωπος ως ξεχωριστό είδος. Παρά το γεγονός ότι το αναγνώρισε σωστά ως τμήμα του μηριαίου οστού, του έδωσε ένα όνομα που παραπέμπει στον ανθρώπινο όρχι: «Scrotum humanum». Το απολίθωμα οδήγησε τελικά στην ανακάλυψη του μεγαλόσαυρου, του πρώτου δεινόσαυρου που ταυτοποίησε η επιστήμη το 1824 και απέκτησε δικό του όνομα. Αν και όλοι τον αποκαλούσαν με το όνομα του γιατρού: «μπαλάκια»!

Δύο ή και περισσότεροι

Δεν έχουν όλοι οι άντρες δύο όρχεις. Καθώς υπάρχει μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση (πολυορχιδισμός) στην οποία υπάρχουν από έναν ως και τρεις επιπρόσθετοι όρχεις στο όσχεο. Μόλις 200 τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί, καθώς παραείναι ασυνήθιστο…

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ