Ο Καποδίστριας, ο Καλλικράτης και τώρα έρχεται ο Κλεισθένης

του δημητρη αβραμιδη, δημοσιογραφου

Ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει  λέει η γνωστή παροιμία αλλά καλύτερα να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή.

 

Το 1997 ψηφίζεται ο νόμος για την αυτοδιοίκηση που έγινε γνωστός ως Καποδίστριας. Τότε καταργήθηκαν οι παλιές κοινότητες και φτιάχτηκαν μεγαλύτεροι Δήμοι, ενώ επίσης θεσμοθετήθηκε και η αιρετή νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

 

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2010, ήλθε νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, ο Καλλικράτης. Οι Δήμοι έγιναν ακόμα μεγαλύτεροι σε έκταση, καταργήθηκε η νομαρχιακή αυτοιδιοίκηση και καθιερώθηκε η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

 

Φέτος είναι καθ’ οδόν νέος  νόμος για την αυτοδιοίκηση που θα λέγεται Κλεισθένης. Αυτή τη φορά θα εισαχθεί η απλή αναλογική στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι εκλεγόμενοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν θα έχουν τον έλεγχο και την πλειοψηφεία στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

 

Τι θα γίνει; Θα αναπτυχθούν ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις υποστηρίζει ο αρμόδιος Σκουρλέτης. Τι θα συμβεί στ’ αλήθεια; Το κάνε με αντιδήμαρχο ή αντιπεριφερειάρχη για να σε στηρίξω. Αυτό θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Ένα χάος.

 

Παρατήρηση πρώτη: Αν κάθε δέκα περίπου χρόνια αλλάζουμε άρδην την αρχιτεκτονική και το τοπίο της αυτοδιοίκησης, δημιουργούνται συνθήκες αποδιοργάνωσης των θεσμών και όχι αποτελεσματικής λειτουργίας τους.

 

Παρατήρηση δεύτερη: Οι θεσμοί χρειάζονται χρόνο για να σταθεροποιηθούν και να αξιολογηθεί η δράση τους. Αν κάθε τρεις και πέντε τους αλλάζουμε τα φώτα, τότε το σύστημα καταρρέει.

 

Παρατήρηση τρίτη: Δήμαρχοι και περιφερειάρχες που δεν ελέγχουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, σημαίνει διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών. Απέτυχε το ισχύον σύστημα και γι’ αυτό το αλλάζουμε; Έγινε κάποια σχετική αξιολόγηση; Τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη, απλώς είμαστε στη λογική του ράβε ξήλωνε συν κάποιες τρέχουσες σκοπιμότητες της κυβερνητικής παράταξης.

 

Κι έπειτα αναρωτιόμαστε τι έχουνε τα έρημα και ψοφάνε.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ