Το φιλί

Του οδοντίατρου, δημοτικού συμβούλου Σακη Μουστακα

Τις μέρες αυτές και με αφορμή τη περιρρέουσα θρησκευτική ατμόσφαιρα οι ευχές που ανταλλάσσουμε ολοκληρώνονται συνήθως με ένα φιλί στα αγαπημένα μας πρόσωπα

Τι συμβαίνει αλήθεια στο σώμα μας κατά τη διάρκεια  ενός φιλιού ?

Ποιες οι απόψεις επικρατούν για το ερωτικό φιλί?

 

Το φιλί στην εγκυκλοπαίδεια Wikipedia αναφέρεται ως «η επαφή των χειλέων ενός ατόμου με κάποια περιοχή του σώματος κάποιου άλλου και είναι έκφραση έλξης, χαιρετισμού, σεβασμού, αποχαιρετισμού, καλής τύχης, ρομαντικής αγάπης ή σεξουαλικής επιθυμίας».

Αυτά αφορούν θετικά στοιχεία ή συναισθήματα.

 Σε μία μόνο περίπτωση το φιλί συνδέθηκε με την προδοσία, με το φιλί του Ιούδα στον Χριστό.

Σαφής  απόδειξη ή καταγραφή για το πού και πότε ξεκίνησε η υπόθεση “φιλί” δεν υπάρχει.

 Η πρώτη γραπτή αναφορά, σε ‘‘κάτι’’ που πλησιάζει, ή υπαινίσσεται φιλί, έρχεται από σανσκριτικό βιβλίο της Ινδίας, περίπου 1.500 χρόνια π.Χ. όπου περιγράφεται η συνήθεια των ανθρώπων να τρίβουν τις μύτες τους, κάτι που στις μέρες μας αναφέρεται ως ‘‘φιλί των Εσκιμώων’’

Για τους διαφορετικούς τύπους των φιλιών, πότε φιλάμε, πώς φιλάμε κλπ υπάρχουν περισσότερες από 250 αναφορές στο Κάμα Σούτρα.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας κατά τη διάρκεια ενός φιλιού?

Απαιτείται συνεργασία 34μυών του προσώπου και 112 στηρικτικών μυών.

Πέντε από τα δώδεκα εγκεφαλικά νεύρα λαμβάνουν και στέλνουν μηνύματα στα χείλη.

Τα προτεταμένα χείλη θεωρείται ότι είναι η πλέον εκτεθειμένη ερωτογενής ζώνη του ανθρώπινου σώματος.

Η περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιείται όταν τα χείλη ‘‘ερεθιστούν’’ είναι μεγαλύτερη από αυτήν που αφορά τα αναπαραγωγικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια ενός ερωτικού φιλιού η πίεση του αίματος μπορεί να φτάσει το 18, οι σφίξεις να διπλασιαστούν, η κυκλοφορία του αίματος και ο μεταβολισμός να επιταχυνθούν και να καταναλωθούν έως 20 θερμίδες το λεπτό.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που έγινε σε Πανεπιστήμιο στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ένα παθιασμένο φιλί απελευθερώνει ένα πολύπλοκο ορμονικό-χημικό κύμα στον εγκέφαλο το οποίο κάνει τα άτομα που φιλιούνται να νιώθουν ευτυχία, έξαψη ή χαλάρωση.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην επίπτωση του φιλιού στα επίπεδα δύο ορ-

μονών, της ωκυτοκίνης και της κορτιζόλης, σε ζευγάρια πριν και μετά το άγ-

γιγμα των χεριών τους, καθώς επίσης πριν και μετά το φίλημα. Η ωκυτοκίνη

έχει χαρακτηριστεί (υπεραπλουστευμένα, θα επεσήμανε κανείς) ως η ορμό-

νη των συναισθηματικών δεσμών και η κορτιζόλη ως η ορμόνη του άγχους.

Είναι λοιπόν αναμενόμενο τα επίπεδα της ωκυτοκίνης να αυξάνουν και της

κορτιζόλης να πέφτουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πράγματι η κορτιζό-

λη πέφτει και στα δύο φύλα μετά το φίλημα, όμωςη ωκυτοκύνη αυξάνει στους άνδρες, αλλά πέφτει στις γυναίκες.

Οι ανθρωπολογοι δεν έχουν βγάλει ένα τελικό συμπέρασμα με το οποίο να συμφωνούν όλοι εάν το φιλι είναι ενστικτο, αποτέλεσμα εξελικτικής συμπεριφοράς η κληρονομημένη συνήθεια.

Η επικρατούσα άποψη πάντως μεταξύ των ανθρωπολόγων είναι ότι το φιλί είναι κατάλοιπο της προϊστορίας μας. Στις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες οι μητέρες, όταν πλέον σταματούσαν τον θηλασμό του μωρού τους, μασούσαν την τροφή, έφερναν το στόμα τους σε επαφή με το στόμα τουμωρού τους και με τη γλώσσα τους έσπρωχναν την τροφή μέσα στο στόμα του.

Η μέθοδος αυτή διατροφής των βρεφών αναφέρεται ότι χρησιμοποιείται ακόμη και στις μέρες μας από ορισμένες φυλές, όπως οι Γιανομάμι, οι οποίοι ζουν στα τροπικά δάση της Βενεζουέλας και είναι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, και από φυλές που ζουν στην Παπούα-Νέα Γουινέα. Κατάλοιπο αυτής της στοργικής πράξης, αυτής της πανάρχαιας μεθόδου βρεφικής διατροφής, όπου η τροφή και η αγάπη αναμειγνύονται με το μητρικό σάλιο, θεωρείται ότι είναι και το ερωτικό φιλί.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους ψυχαναλυτές το φιλί μπορεί να είναι από μια τρυφερή χειρονομία έως έκφραση έντονου ερωτικού πάθους. Η επαφή με τη θηλή και το ρούφηγμά της είναι ουσιαστικά οι ίδιες κινήσεις που κάνει κάποιος όταν φιλάει ερωτικά τον σύντροφό του.

 Το ερωτικό φιλί, όντας απομίμηση του θηλασμού, είναι ο συμβολικός τρόπος να δώσεις τροφή στον ερωτικό σου σύντροφο και ταυτόχρονα να του προσφέρεις κάποια ‘‘ευάλωτα’’ σημεία του σώματός σου, γνωρίζοντας ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.

Τα φιλιά υποδηλώνουν οικειότητα, εμπιστοσύνη, αισθησιασμό αλλά και την ανάγκη προστασίας, τα ίδια δηλαδή συναισθήματα που συνδέουν το βρέφος με

τη μητέρα.

Τέλος αν θέλουμε «κοστολογήσουμε»  ένα παθιασμένο και παρατεταμένο ερωτικό φιλί κατά τη διάρκεια του ανταλλάσσονται 0,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0,45γραμμάρια λίπους και 0,19 γραμμάρια άλλων οργανικών ουσιών καθώς επίσης

350 διαφορετικά είδη μικροβίων‘‘μεταναστεύσουν’’από το ένα στόμα στο άλλο.

Χωρίς αμφιβολία, όμως όπως ισχυρίζεται με χιούμορ ένας αμερικανός γιατρός, ένα αληθινό φιλί προκαλεί τόση θερμότητα που καταστρέφει αμέσως όλα τα μικρόβια.