Δεν ξεχνάμε την 8η Μαρτίου 1857- Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα και τα εργασιακά δικαιώματα

Της Μαρίας Κυριακοπούλου, Πρώην Βουλευτή 

Η 8η Μαρτίου 1857 δεν είναι μια μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στις πρωτοπόρες γυναίκες-εργάτριες ιματισμού στη Νέα Υόρκη- που εξεγέρθηκαν για την κατάργηση της 16ωρης εργασίας, την παροχή κοινωνικής ασφάλισης και τις καλύτερες αμοιβές.

Είναι το χρέος μας να μην ξεχάσουμε τις δεκαετίες αγώνων των γυναικείων κινημάτων για ισότητα, δικαιοσύνη και ειρήνη. 

Είναι οι κατακτήσεις, που οδήγησαν στη θέσπιση και εφαρμογή διεθνών συμβάσεων, διεθνών διακηρύξεων για την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων και οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενσωμάτωση πολιτικών ισότητας σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. 

Είναι η 8η Μαρτίου 1857 το γεγονός του παρελθόντος, που μας οδηγεί στις παρούσες συνθήκες, όπου κατακτήσεις δεκαετιών καταργούνται στο βωμό του υπερκέρδους, του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. 

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που επιβάλλονται μέσω των μνημονίων, συρρικνώνουν την αγορά εργασίας και πλήττουν πρωτίστως τις γυναίκες σε ποσοστό που φτάνει το 25,8%. Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο από τους άνδρες τη ζούγκλα στην αγορά εργασίας και ως επακόλουθο τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους μέσα από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις συνεχείς μειώσεις μισθών, την κυριαρχία των ατομικών συμβάσεων εργασίας, τη μερική απασχόληση, την παράνομη εργασία και την παραοικονομία. 

Η ανισότητα διευρύνεται και οι γυναίκες παγιδεύονται στη φτώχεια και ωθούνται στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

Σήμερα ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα βρίσκει την ανθρωπότητα στη μεγαλύτερη κρίση. Κρίση οικονομική, κοινωνική και πολεμικές συγκρούσεις,που γεννούν προσφυγιά και μετανάστευση, καταστρέφεται κάθε κοινωνικό οικοδόμημα και διασπάται η κοινωνική συνοχή. 

Οι γυναίκες γνωρίζουν ότι για να αλλάξει η καθημερινή ζωή πρέπει να αλλάξουν οι μηχανισμοί,που τη ρυθμίζουν. Αυτή η αλλαγή απαιτεί άλλη πολιτική, που θα κατοχυρώνει, θα εγγυάται τα εργασιακά δικαιώματα. 

Ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία είναι παγκόσμιες αξίες για να χτίσουμε μια κοινωνία με αξιοπρέπεια και ελευθερία ενάντια στη βία, τη φτώχεια, την ανεργία  και τον πόλεμο. 

 

Διαβάστε επίσης