Έρευνα: Πτώση από 1%-10% στην κίνηση των χειμερινών εκπτώσεων στην Πάτρα

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε την περιοδική έρευνα  για την κίνηση της αγοράς κατά τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2018.

Η έρευνα ήταν τηλεφωνική με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε δείγμα 250 επιχειρήσεων,εφαρμόζοντας στρωματοποιημένη δειγματοληψία σε δύο στάδια, σε εμπορικές αγορές αστικών κέντρων της χώρας. Παράλληλα καταγράφηκαν οι απόψεις πολλών Εμπορικών Συλλόγων. 

Σε γενικές γραμμές το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι χειμερινές εκπτώσεις Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2018 ήταν υποβαθμισμένες αφού μάλλον η Χριστουγεννιάτικη κίνηση μοιάζει να «έκλεψε την παράσταση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην Πάτρα, η κίνηση παρουσίασε μείωση από 1%-10%.

Η ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο οι επιχειρήσειςστο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν πτώση στις πωλήσεις τους σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, για παραπάνω από 6 στους 10 επιχειρηματίες οι πωλήσεις τους τη χειμερινή εκπτωτική περίοδος-ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το 2017. Ποσοστό  26% δήλωσε ότι παρέμειναν σταθερές και το 8% ότι κινήθηκαν καλύτερα.

Ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης στις εμπορικές αγορές μία στις τρεις επιχειρήσεις, διαμόρφωσε το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, ενώ μία στις τέσσερις πραγματοποίησε εκπτώσεις μικρότερης τάξης, έως και 20%.

Σύμφωνα με το 58% των επιχειρηματιών ο Ιανουάριος από άποψη αγοραστικής κίνησης ήταν ο καλύτερος μήνας των εκπτώσεων.

Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτωντην Κυριακή 14 Ιανουαρίου, 7 στους 10δηλώνουν ότι δεν επηρέασε το τζίρο της εκπτωτικής περιόδου. ενώ 1 στους 4 επιχειρηματίες θεωρεί πως επηρέασε αρνητικά και μόλις το 2% ότι τον επηρέασε θετικά.

Η μείωση σε σχέση με το δίμηνο του 2017 που εκτιμάται από τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα φτάνει το 8,8% (484 εκ. ευρώ), διαμορφώνοντας την εκτίμηση για το τζίρο του πρώτου διμήνου του 2018 σε 5,02 δις ευρώ από 5,5 δις το 2017.

Η  κίνηση ανά περιοχή

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των Εμπορικών Συλλόγων σε  περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων,  , για κίνηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια των χειμερινών  Εκπτώσεων 2018 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Περιοχές              ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ  ΠΟΣΟΣΤΟ (%) μείωσης/αύξησης

Πάτρα  Μείωση 1%-10%

Ζάκυνθος            Στα ίδια επίπεδα

Καλαμάτα          Στα ίδια επίπεδα

Κέρκυρα              Μείωση 11%-20%

Κεφαλονιά- Ιθάκη          Στα ίδια επίπεδα

Κιάτο    Μείωση 1%-10%

Κυπαρισσία       Στα ίδια επίπεδα

Λευκάδας           Στα ίδια επίπεδα

Ναύπλιο              Μείωση 11%-20%

Πύργος Μείωση 11%-20%

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ