Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. για τους ακροδεξιούς της Ντιναμό και… τον Ρουβίκωνα

«Εκρηκτικό» κοκτέιλ ενόψει του αποψινού αγώνα στο ΟΑΚΑ

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η Ντιναμό Κιέβου θα είναι η αντίπαλος της ΑΕΚ στους «32» του Europa League, υπήρξε ένα μικρό μούδιασμα στην Ελλάδα. Όχι γιατί το όνομα της ουκρανικής ομάδας τρομάζει την Ένωση, ασχέτως εάν έχει τον πρώτο λόγο, αλλά κυρίως επειδή μαζί με το σύνολο του Αλεξάντρ Χατσκέβιτς θα έρχονταν στην Αθήνα και οι περιβόητοι οργανωμένοι οπαδοί του.

Στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ντιναμό κυριαρχούν ακροδεξιές αντιλήψεις και έχουν τιμωρηθεί από την UEFA για τη συμπεριφορά τους, λόγω νεοναζιστικών και ρατσιστικών συνθημάτων και πανό, ενώ οι οργανωμένοι στο γήπεδο πρέπει να είναι ντυμένοι στα λευκά. Ιστορικά αυτοχαρακτηρίζονται ως αντι-κομμουνιστές, ενώ ήρθαν σε ευθεία ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς ανήκουν πράγματι στον λεγόμενο «Δεξιό Τομέα».

Το λευκό, δεν είναι απαραίτητα το χρώμα της ομάδας τους. Πολλές φορές οι οπαδοί του συλλόγου του Κιέβου εμφανίζονται στο Ολυμπιακό Στάδιο της ουκρανικής πρωτεύουσας με μάσκες της Κου Κλουξ Κλαν.

Επίσης, οι οπαδοί της Ντιναμό δεν είναι από αυτούς που θα χαρακτηρίζονταν… ήσυχοι, με αρκετά βίαια επεισόδια να έχουν ξεσπάσει τόσο στην έδρα τους όσο -και κυρίως- όταν εξορμούν μακριά από το Κίεβο και την Ουκρανία.

Από την άλλη, στους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ επικρατούν αντι-ναζί και αριστερές ιδεολογίες, κάτι που εξ αρχής έκανε το «κοκτέιλ» πιο εκρηκτικό και αύξανε την ανησυχία για επεισόδια μεταξύ των δύο πλευρών. Άλλωστε, οι σχέσεις της Original με τους οργανωμένους τον Λιβόρνο και Μαρσέιγ, από μόνες τους μαρτυρούν τις τάσεις που επικρατούν στις «κιτρινόμαυρες» εξέδρες…

Σε όλο αυτό το σκηνικό, ήρθε να προστεθεί και η χθεσινή ανακοίνωση του Ρουβίκωνα, που έστελνε προειδοποίηση ενόψει της παρουσίας των οπαδών της Ντιναμό στην Αθήνα. «Είναι καθήκον πρώτα από όλα των αντιφασιστών στις κερκίδες, ανεξάρτητα ποιά ομάδα υποστηρίζουν να αντιπαρατεθούν και να δώσουν ένα σαφές μήνυμα στον φασιστικό οχετό του ‘’Δεξιού τομέα’’», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που δημοσίευσαν χθες σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού χώρου.

Η ουκρανική ομάδα θα έχει μαζί της απόψε (22:05 η σέντρα) στις εξέδρες του ΟΑΚΑ περίπου 500 οπαδούς της. Αυτοί έχουν καταλύσει σε διαφορά ξενοδοχεία της ελληνικής πρωτεύουσας, με την Αστυνομία να έχει συνεννοηθεί με την ομάδα για συντεταγμένη μετακίνησή στην Καλογρέζα. Όμως, οι Αρχές παραμένουν σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς ο κίνδυνος επεισοδίων καραδοκεί.

Καθόλου τυχαίες δεν ήταν επίσης και οι συνεχείς εκκλήσεις από την πλευρά της ΠΑΕ ΑΕΚ για κόσμια συμπεριφορά, που δεν θα βλάψει την ομάδα στην προσπάθεια που κάνει αυτήν τη σεζόν στο Europa League, όπως φυσικά και ενόψει του μέλλοντός της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Και το θέμα είναι, για τους αντίστοιχους 500-600 οπαδούς της ΑΕΚ που έχουν κανονίσει να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, ότι θα υπάρχει και ρεβάνς. Η οποία όλοι εύχονται να περιοριστεί μόνο εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου και να μην μεταφερθεί σε καμία περίπτωση έξω από αυτές…

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης