O μικρός εταίρος του τρικομματικού συνασπισμού υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», προσβλέπει σε επιτυχία στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, αλλά η επικεφαλής του, η Τζόρτζια Μελόνι, έχει ακόμη μεγαλύτερες βλέψεις, να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Για τον λόγο αυτόν, η 41χρονη πολιτικός επιχειρεί να διευρύνει την εκλογική απήχηση του κόμματος και να εμφανίσει μια ήπια εικόνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η φιλοδοξία της, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δίνουν στα «Αδέλφια» - απόγονους του μεταφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI) - ποσοστό αποδοχής 5% με 6%, είναι μάλλον απίθανο να πραγματοποιηθεί.
Ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία της Μελόνι δεν έχει πάει και άσχημα. Συγκεκριμένα, έχει βρει κάποια απήχηση στην κεντρική Ιταλία και στην φτωχότερη νότια, περιοχές όπου ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας της Βορράς, εταίρου του κόμματός της, δεν έχει καταφέρει να κερδίσει.
Η ρητορική της με το μότο «Πρώτα οι Ιταλοί» (που παραπέμπει σε εκείνο του Ντόναλντ Τραμπ), οι θέσεις της κατά της ΕΕ και η δέσμευσή της να εργαστεί για την διατήρηση της παραδοσιακής οικογένειας και την βελτίωση της καθημερινότητας των απλών Ιταλών, αντί του 'φλερτ' με τις μεγάλες επιχειρήσεις, τής έχουν επίσης χαρίσει την στήριξη εκείνων που απογοητεύτηκαν από την αριστερά.
Και εκείνη, όπως ο Σαλβίνι, έχει τις ίδιες ακραίες θέσεις για τους ξένους: είναι κατά της παραχώρησης ιθαγένειας σε παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς και αποδίδει την αποτυχία της χώρας να φθάσει στον φετινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της FIFA στο ότι στην Εθνική Ιταλίας υπάρχουν... «υπερβολικά πολλοί ξένοι».
Μάλιστα σχολιάζοντας την επίθεση ενός ακροδεξιού εναντίον μεταναστών στην Ματσεράτα την περασμένη εβδομάδα, η Μελόνι είπε: «Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει να ρυθμιστεί».
«Κινείται μέσα από την ενίσχυση του φόβου, αναπαράγοντας αρχές που κατά κανόνα ανήκουν στην άκρα δεξιά. Αλλά αν εξετάσουμε τα δεδομένα, δεν είναι τόσο ανησυχητικά όσο η προπαγάνδα που χρησιμοποιεί», εξηγεί η Βέρα Καπερούτσι, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Ρώμης Luiss.
Το ερώτημα είναι ποιός θα προταθεί για πρωθυπουργός αν η υπό τον Μπερλουσκόνι συμμαχία εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 40% που απαιτείται για να κυβερνήσει. Στον ίδιο τον Μπερλουσκόνι έχει απαγορευτεί η κατοχή δημόσιου αξιώματος μέχρι το 2019 εξαιτίας καταδίκης του για φοροδιαφυγή. Ο 81χρονος πλέον πολιτικός προορίζει τον Σαλβίνι για υπουργό Εξωτερικών, παρά του σλόγκαν που χρησιμοποιεί η Λέγκα: «Ο Σαλβίνι πρωθυπουργός», ό,τι δηλαδή θα επιθυμούσε και ο ίδιος.
Αλλά σε αυτές τις τόσο απρόβλεπτες εκλογές η υποψία ότι μπορεί να είναι η νέα επικεφαλής της Ιταλίας δεν είναι τόσο αβάσιμη. «Μα, για αυτό άλλωστε αγωνίζεται» δηλώνει η εκπρόσωπος των Αδελφών της Ιταλίας, Τζιοβάνα Ιανιέλο.
Μια δημοσκόπηση, πριν από λίγες εβδομάδες, έδειξε ότι η δημοτικότητα της Μελόνι βρίσκεται στο 25%, υψηλότερα από εκείνη του Ματέο Ρέντσι της κεντροαριστεράς, αλλά λίγο χαμηλότερα από όλους τους άλλους συνυποψηφίους της, στη «Δεξιά συμμαχία».
Ο ρόλος που τυχόν θα αναλάβει η Μελόνι σε περίπτωση εκλογικής νίκης ακόμη συζητείται. Η Μελόνι, η οποία το 2006, επί Μπερλουσκόνι, έγινε το νεότερο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και δύο χρόνια αργότερα υπουργοποιήθηκε από τον ίδιο, βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Γκαρμπατέλα, μια περιοχή της Ρώμης που κατοικείται κυρίως από την εργατική τάξη. Ενεπλάκη στην πολιτική στα 15 της χρόνια αφού εγγράφηκε στην νεολαία του MSI.
Η σχέση της με τον Μπερλουσκόνι είναι καλή και η ίδια έχει αποστασιοποιηθεί από την κόντρα του με τον Σαλβίνι σχολιάζοντας ότι αμφότεροι «συμπεριφέρονται σαν παιδιά».
Ωστόσο η σχέση τους δοκιμάστηκε το 2016 όταν η Μελόνι, που βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ήταν υποψήφια για το αξίωμα του δημάρχου της Ρώμης και ο Μπερλουσκόνι είχε σχολιάσει ότι ο ρόλος εκείνος δεν μπορούσε να συμβαδίσει με την μητρότητα. Τελικά ήρθε τρίτη και σήμερα δηλώνει ότι ο συνασπισμός έχει ως προτεραιότητα την θέσπιση μέτρων προς βοήθεια των εργαζόμενων μητέρων και ότι ενθαρρύνει τους πολίτες να αποκτούν παιδιά.
Αυτό ακριβώς της χρεώνουν οι επικριτές της, υποστηρίζοντας ότι παίζει το «χαρτί» της «εργαζόμενης μητέρας» ενόψει των εκλογών. Σε τηλεοπτική της συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα έκλαψε όταν συζητούσε για το πόσο λίγο χρόνο διαθέτει πια στην κόρη της. Αλλά, η Μελόνι - που είναι εναντίον των γάμων μεταξύ ομοφύλων και της υιοθέτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια - δέχτηκε έντονη κριτική από μια λεσβία μητέρα ότι δεν ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών.
Στο μεταξύ ήδη σχολιάζεται όχι και με τον πιο κολακευτικό τρόπο η φωτογραφία που επέλεξε για τις προεκλογικές της αφίσες καθώς θυμίζει την αμερικανίδα ηθοποιό Μεγκ Ράιαν. «Αυτή είναι η εικόνα που θέλει να περάσει στον κόσμο, έως ένα βαθμό γλυκιά», αναφέρει ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, πολιτικός αναλυτής.