Πάτρα: Φωτογράφος στο εδώλιο επειδή…. φωτογράφιζε αγιασμό σχολείου παρουσία Υπουργού!

ο χρήστος κοσμας

Την Τρίτη ο φωτογράφος Χρήστος Κοσμάς θα καθίσει και πάλι στο εδώλιο. Αυτή τη φορά στο Εφετείο. Γιατί πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 3 μήνες φυλάκιση επειδή τον κατήγγειλαν γονείς μαθητών δημοτικού σχολείου που «είδαν» τα παιδιά τους σε φωτογραφίες από την δημόσια τέλεση αγιασμού στο σχολείο, παρουσία των αρχών της πόλης και του υφυπουργού!

Ο Πατρινός φωτορεπόρτερ Χρήστος Κοσμάς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 3 μηνών... επειδή φωτογράφιζε τη εκδήλωση. Η μήνυση κατατέθηκε από δύο γονείς μαθητών και μάλιστα η μητέρα του ενός είναι… δασκάλα στο συγκεκριμένο σχολείο! Και οι δύο γονείς υποστήριξαν στην μήνυσή τους πως κακώς φωτογραφήθηκε το παιδί τους στην διάρκεια της τελετής.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως την συγκεκριμένη ημέρα είχαν δώσει το παρών και κάλυπταν φωτογραφικά και τηλεοπτικά την εκδήλωση του αγιασμού πολλά μέσα ενημέρωσης, λόγω φυσικά της παρουσίας του υφυπουργού! Ανάμεσα στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δύο «επίμαχες» στις οποίες οι δύο γονείς είδαν τα παιδιά τους.

Υποστήριξαν πως τουλάχιστον η μία δεν ήταν «γενική» αλλά «κοντινή» και αυτό τους ενόχλησε και υπέβαλαν την μήνυση. Θα πρέπει να τονισθεί πως… κανένα όνομα παιδιού δεν αναγραφόταν ως «λεζάντα»! Μάλιστα ο φωτογράφος υποστηρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν στοχοποίησε συγκεκριμένα παιδιά, είθισται όμως στην διάρκεια του αγιασμού, να φωτογραφίζεται η εκδήλωση και όσοι βρίσκονται εκεί γνωρίζουν πως θα βγουν φωτογραφίες και βίντεο. Η εκδήλωση είχε γίνει στο συγκρότημα Γλαράκη, το 2012, παρουσία του τότε υφυπουργού παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου, του τότε Δημάρχου Γιάννη Δημαρά, βουλευτών κλπ. Ο φωτογράφος έβγαζε φωτογραφίες και βίντεο! Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 3 μηνών με αναστολή για την φωτογράφηση ανηλίκων χωρίς την έγγραφη άδεια γονέα, καίτοι το σχολείο είχε ειδοποιήσει πως θα ερχόταν ο υφυπουργός, άρα ήταν αναμενόμενη και η παρουσία φωτορεπόρτερ. Οι δύο γονείς έχουν κάνει και αγωγή σε βάρος του φωτορεπόρτερ ζητώντας του από 60.000 ευρώ έκαστος ως αποζημίωση για ηθική βλάβη!

Θα πρέπει να τονισθεί πως σε ερώτηση του μάρτυρα υπεράσπισης φωτογράφου Γιάννη Πεφάνη προς τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, τι συμβαίνει όταν φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες βιντεοσκοπούν το καρναβάλι των μικρών ή άλλες εκδηλώσεις, η απάντηση Προέδρου ήταν κάθετη: Για να φωτογραφίζετε το καρναβάλι των μικρών θα πρέπει να έχετε 10.000 έγγραφες άδειες από όλους τους γονείς των παιδιών. Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλες τις εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ