Η πρώτη διηπειρωτική οικολογική πτήση με καύσιμα από… σπόρους

απογειώθηκε από τις ΗΠΑ και προσγειώθηκε στη Μελβούρνη

Η πρώτη πτήση στον κόσμο με βιοκαύσιμα είναι γεγονός. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τις ΗΠΑ και προσγειώθηκε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας μετά από ταξίδι 15 ωρών. Από τα καύσιμα που απαιτήθηκαν για τις ανάγκες του ταξιδιού, 10% εκατό προήλθε από σπόρους ενός φυτού που ονομάζεται brassica carinata.

Χάρη στην χρήση του βιοκαυσίμου αυτού, το Boeing Dreamliner 787-9 μείωσε κατά 7% τις εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με αντίστοιχα αεροπλάνα. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία Qantas, η πλήρης χρήση του βιοκαυσίμου που παράγεται από τους σπόρους αυτούς μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα των αεροπλάνων.

Ανά 100 στρέμματα το φυτό αυτό μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες βιοκαύσιμου, που αναλογούν σε 1400 λίτρα των σημερινών καυσίμων.

To φυτό brassica carinata μπορεί να καλλιεργηθεί και κατά διαστήματα αγρανάπαυσης, μεταξύ δηλαδή των κανονικών κύκλων καλλιέργειας ενός χωραφιού. Η καλλιέργεια και η παραγωγή του είναι χρήσιμη όχι μόνο για τα αεροσκάφη αλλά και ως ζωοτροφή αφού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Πηγή: perierga.gr