Αποκαλυπτικός ήταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας την Πέμπτη στο London School of Economics για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του realfm 97,8 στο Λονδίνο, Ισαάκ Καριπίδης, ο τέως πρόεδρος του Eurogroup είπε για τη σχέση του με τον Γ. Βαρουφάκη ότι ο τελευταίος δεν είχε σεβασμό για κανέναν εντός του Eurogroup εκτός από τον Β. Σόιμπλε.
Ο Ολλανδός υπουργός σημείωσε δε ότι αυτό κατά την εκτίμηση του είχε να κάνει με την αντίληψη του πρώην υπ. Οικονιμικών για το συσχετισμό δυνάμεων στο Eurogroup.
Τόνισε ότι στους πέντε μήνες της υπουργίας Βαρουφάκη, καταθέσεις και επενδύσεις άρχισαν να φεύγουν από την Ελλάδα με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της ελληνικής οικονομίας. Ο ίδιος διέκρινε ότι δεν είχε ποτέ προσωπικό πρόβλημα μαζί του, υπήρξε όμως σοβαρό θέμα εμπιστοσύνης μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και του τότε Έλληνα ΥΠΟΙΚ.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά είπε μετά το Eurogroup της Ρίγας «ήταν φανερό πως δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος» και οι συνάδελφοι άρχισαν να μιλούν για ένα Plan Β δηλαδή για Grexit.
«Εγκατέλειπαν την Ελλάδα. Αυτό ήταν τρομερό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Σημείωσε δε ότι μετά απ’ αυτή την εξέλιξη «τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα την κατάσταση. Του είπα ότι όπως έχουν τα πράγματα δεν θα μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα. Και αυτό το κοίταξε», τόνισε με νόημα ο κ. Ντάισελμπλουμ προκαλώντας την θυμηδία του κοινού.Στις αιχμές του τέως προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του realfm 97,8 με τον Νίκο Στραβελάκη.
«Ηθελαν να βγω από τη μέση»
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είχαν προσωπικό πρόβλημα μαζί του επειδή δεν θα υπέγραφε ποτέ νέα δανειακή σύμβαση και ήθελαν να τον βγάλουν από τη μέση. «Ηξεραν ότι δεν θα λύγιζα και έπρεπε να βγω από τη μέση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Ο Ντάισελμπλουμ ήταν τελευταίος τροχός της αμάξης. Η Ελλάδα από το 2010 είχε μπει στη διαδικασία συγκάλυψης μιας γενικευμένης πτώχευσης, με νέα δανεικά που έρχονται να προστεθούν σε ήδη μη βιώσιμα δάνεια.
Το πρόβλημα που είχαν ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, ο Ντάισελμπλουμ με μένα προσωπικά ήταν ότι είχαν για πρώτη φορά έναν υπουργό Οικονομικών ο οποίος είχε δηλώσει – αυτή ήταν και η εντολή που είχα από την Βουλή και το εκλογικό σώμα – ότι δεν πρόκειται να υπογράψω μια νέα δανειακή συμφωνία αν δεν γίνεθι αναδιάρθρωση του χρέους.
Ηξεραν ότι δεν θα λύγιζα και έπρεπε να βγω από τη μέση. Ποιος πήρε τηλέφωνο, ποιος πίεσε, δεν έχει καμία απολύτως σημασία».
«Το τι λέει ένας ανθυποϋπάλληλος του Σόιμπλε, ο οποίος ουσιαστικά δεν έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο, σε καμία ουσιαστική καμπή, είτε προ της δικής μου υπουργίας, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά, δεν έχει καμία απολύτως σημασία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:
«Μην ξεχνάμε ότι επιλέχθηκε γιατί δεν είχε τα προσόντα, ούτε το ειδικό βάρος για να παίξει αυτόν τον ρόλο».
«Είναι αναξιόπιστος στην ίδια του τη χώρα. Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι τον απέλυσαν, το κόμμα του πάτωσε κυριολεκτικά», ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ και τόνισε για τον τέως πρόεδρο του Eurogroup ότι «είναι ένα άτομο χωρίς υπόσταση, να σας θυμίσω ότι δεν έχει καν πτυχίο πανεπιστημιακό. Αναγκάστηκε, την περίοδο που ήμουν υπουργός Οικονομικών, να ανασκευάσει το βιογραφικό του, να παραδεχθεί ότι δεν είχε τον μεταπτυχιακό τίτλο που έλεγε ότι είχε».
Πηγή : real.gr