Η εθνική γραμμή της χώρας για το Σκοπιανό ζήτημα καθορίστηκε από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, στις 3 Απριλίου 2008, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Σύμφωνα μ’ αυτήν, μια σύνθετη ονομασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία», αλλά η γειτονική χώρα δεν θα έχει άλλη ονομασία για το εσωτερικό της και άλλη για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις διεθνείς σχέσεις της. Αυτή που θα επιλεγεί, θα ισχύει έναντι όλων.
Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είχε εκφράσει από καιρό την πρόθεσή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Όμως, εκκρεμούσε το πρόβλημα της ονομασίας της που προέβαλε η ελληνική πλευρά και το οποίο δεν είχε λυθεί παρά τις διαπραγματεύσεις που είχαν διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε να δεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, από τη στιγμή που δεν είχε εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση που θα ήταν μόνιμη και όχι προσωρινή.
Την ελληνική θέση στο Βουκουρέστι υποστήριξαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Μάλιστα, ο τότε Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τους Έλληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Έχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως».
Υπενθυμίζεται ότι, ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Πάνος Καμμένος είχε αποδεχθεί την εθνική θέση Καραμανλή για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Τελευταία παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επιδίδεται στην άσκηση μιας μυστικής διπλωματίας, προχωρώντας σε εντατικές συνομιλίες με την ηγεσία του γειτονικού κρατιδίου, χωρίς όμως να αισθάνεται την ανάγκη ή την ηθική υποχρέωση να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου για την εξέλιξη τους.
Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το βάρος των διαπραγματεύσεων σηκώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος προκρίνει (και ο ίδιος) σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.
Ωστόσο, αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε την τελική κυβερνητική πρόταση και αν αυτή θα είναι συμβατή με την εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Βουκουρέστι.
Πάντως, ανεξαρτήτως της πρότασης που θα υιοθετήσει η κυβέρνηση, αυτή είναι απολύτως βέβαιο ότι θα εκφράζει και τον λαλίστατο πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, παρά τις πομπώδεις δηλώσεις του ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Καμμένος θα κάνει μια ακόμη εντυπωσιακή κυβίστηση (κωλοτούμπα, κατά το κοινώς λεγόμενο) προκειμένου να μην χάσει την καρέκλα του υπουργού Εθνικής Άμυνας.