Πουτζντεμόν: Ήττα για την Ισπανία το αποτέλεσμα των εκλογών

Έκανε λόγο για νίκη για την «καταλανική δημοκρατία»

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτήρισε «ήττα για το ισπανικό κράτος» το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών.

Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, όπου έχει καταφύγει μετά την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας από τη Μαδρίτη, ο Πουτζντεμόν χαιρέτισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως νίκη για την «καταλανική δημοκρατία».

Μετά τις εκλογές, όπως σημειώνει το Reuters, το νέο κοινοβούλιο θα έχει μικρή πλειοψηφία. Ωστόσο οι ciudadanos, που θέλουν η Καταλονία να παραμείνει ημιαυτόνομη περιφέρεια της Ισπανίας, είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι σαφές σε ποιον θα δοθεί το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε την άμεση διοίκησή της στην Καταλονία και προκήρυξε εκλογές μετά την ανακήρυξη του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου ως παράνομου.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ήλπιζε η ψηφοφορία να αποκαταστήσει τη σταθερότητα αλλά η πολιτική αναταραχή στη χώρα φαίνεται να παραμένει. Στη χθεσινή ψηφοφορία το συντηρητικό κόμμα του Ταχόι κατέγραψε τη χειρότερη επίδοσή του στην ιστορία.

«Είναι ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει» σχολίασε ο Πουτζντεμόν σε μήνυμά του από το Βέλγιο.

«Η δημοκρατία της Καταλονίας νίκησε… το ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν» δήλωσε στους υποστηρικτές του.

Διαβάστε επίσης