Απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών- Βραβείο σε απόφοιτο του Πανεπιστημίου Πατρών

Τα βραβεία και τους επαίνους της χρονιάς που πέρασε απένειμε η Ακαδημία Αθηνών σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, κατά την πανηγυρική συνεδρία της το απόγευμα της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου.

Η συνεδρία ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμου με θέμα: «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Όραμα, προκλήσεις και προοπτικές».

Ακολούθως ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Πετράκος, παρουσίασε την Έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2017. Η τελετή συνεχίστηκε με την απονομή των βραβείων και επαίνων από τον πρόεδρο της Ακαδημίας και η Συνεδρία έκλεισε με την αναγγελία προκήρυξης των νέων βραβείων από τον γενικό γραμματέα.

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Αργυρό Μετάλλιο στον ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλη Σέχα, για το σημαντικό επιστημονικό και κλινικό του έργο που τον ανέδειξε στους κορυφαίους χειρουργούς και πανεπιστημιακούς δασκάλους της εποχής του.

Αργυρό Μετάλλιο στον ομότιμο καθηγητή Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλειο Γολεμάτη, για τη μακρά και πολυσχιδή προσφορά του στην ιατρική επιστήμη.

Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, στον πρώτο αριστούχο πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2015-2016, κ. Μιχάλη Γεωργίου.

Βραβείο Κωνσταντίνου Κτενά, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ευθυμίας Μερτσάρη, για πρωτότυπη εργασία ορυκτολογικού περιεχομένου, στην κυρία Παρασκευή Νομικού για την εργασία της «Post-eruptive flooding of Santorini caldera and implications for tsunami generation» [Nature Communications, 7: 13332 (2016)].

Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από τη σύζυγό του Ζαφειρία Ν. Αρτεμιάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για πρωτότυπη μαθηματική εργασία σε τομείς της Μαθηματικής Ανάλυσης, στον κ. Μιχάλη Βραχάτη για την εργασία του «Generalization of the Bolzano theorem for simplices» [Topology and its Applications 202 (2016) 40-46].

Δύο (2) βραβεία Δημητρίου Ν. Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2015 – 2016 στους κ.κ. α) Γρηγόριο Μπαλλά, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και β) Θωμά – Δημήτριο Σαμακόβλη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στους κ.κ. Βασίλειο Σακκά και Ευάγγελο Λάγιο για την εργασία τους «Fault modelling of the early-2014~M6 Earthquakes in Cephalonia Island (W. Greece) based on GPS measurements» [Tectonophysics, Vol. 644-645 (2015) pp. 184-196].

Βραβείο Ακαδημαϊκού Π.Σ. Θεοχάρη, αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα Περικλή Σ. Θεοχάρη, με χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, για εργασία στον τομέα της Μηχανικής (Θραύση, Πειραματική Αντοχή Υλικών, Πολυμερή), στους κ.κ. Κωνσταντίνο Κουτσουμάρη και Κωνσταντίνο Επταήμερο για την εργασία τους «A different approach to Eringen’s nonlocal integral stress model with applications for beams» [International Journal of Solids and Structures, Vol. 112 (2017) pp. 222-238].

Βραβείο της Οικογενείας Λουκά Μούσουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού Λ. Μούσουλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Μεταλλειολογίας – Ορυκτών Πόρων, στον κ. Μιχάλη Σταματάκη και την κυρία Τάνια Πανάγου για την εργασία τους «The origin and archaeometallurgy of a mixed sulphide ore for copper production on the Island of Kea, AegeanSea, Greece» [Archaeometry, 57, 2 (2015) pp. 318-343].

Βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία με θέμα από την έρευνα για την καταπολέμηση του καρκίνου, στον κ. Βασίλειο Αϊδίνη για την εργασία «Hepatocyte autotaxin expression promotes liver fibrosis and cancer» (Hepatology, Vol. 65, Νο 4 (2017) 1369-1383].

Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για εργασία επί θεμάτων Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, στον κ. Κωνσταντίνο Καραμάνο για την εργασία «Entropy production of entirely diffusional Laplacian transfer and the possible role of fragmentation of the boundaries» (Fractals, Vol. 23, No. 3, 2015).

Βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στη μνήμη του Αντιπλοιάρχου Κων. Ν. Ευταξιοπούλου, για μελέτη που αφορά στο Ναυτικό ή στη θάλασσα γενικότερα, μετά θάνατον, στον Γεράσιμο Μ. Βλάχο για το βιβλίο του «Η Ναυτιλία της Επτανήσου Πολιτείας (1800-1807) με τα 400 καράβια του Καποδίστρια» (Αθήνα, 2016).

Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για πρωτότυπη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Οργανικής Χημείας, στον κ. Αλέξανδρο Ζωγράφο για την εργασία του «Palladium catalyzed C3-arylation of 4-hydroxy-2-pyridones» [ Chem. Commun., 50, pp. 6879-6882, 2014).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ομότιμο καθηγητή Σεισμολογίας στο ΕΚΠΑ κ. Κώστα Μακρόπουλο για το σημαντικό έργο του στην ανάπτυξη της σεισμολογίας και του αντισεισμικού σχεδιασμού στην Ελλάδα.

Έπαινος στον κ. Κωστή Στήκα για το βιβλίο του «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Οι ερευνητές ξεκλειδώνουν τα μυστικά του αρχαιότερου μηχανικού σύμπαντος» (2016).

Η πρόεδρος του "ΕΛΠΙΔΑ¨ Μαριάννα Βαρδινογιάννη (Α) παραλαμβάνει από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο (Δ) το βραβείο της Ακαδημίας που απονέμεται στο σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ", στη φετινή πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλέξανδρος Μπελτές

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Αργυρό Μετάλλιο στην Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (1951) για το εθνικής σημασίας επιστημονικό, εκδοτικό και πολιτιστικό έργο που επιτελεί στην περιφέρεια της Κρήτης.

Βραβείο Γ. Αθάνα, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για την καλύτερη εκδεδομένη ποιητική συλλογή νέου, κατά προτίμηση, ποιητού, στην κυρία Μυρτώ Παπαχριστοφόρου για τη συλλογή της «Η άλλη θάλασσα» (Εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα 2016).

Βραβείο Αικατερίνης Σταθοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για βράβευση μιας εκ των καλυτέρων συλλογών της τριετίας, στην κυρία Ειρήνη Ρηνιώτη για τη συλλογή της «Μια βόλτα μόνο» (Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2016).

Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στον κ. Αλέξανδρο Σαρακενίδη.

Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου, που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας ή μουσικολόγου, οίκοθεν, στον λυρικό ερμηνευτή (βαρύτονο) κ. Σπύρο Σακκά.

Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για επιστημονική μελέτη αναφερόμενη σε θέματα αρχαιολογικά ή ιστορικά της Μακεδονίας, στον κ. Κωνσταντίνο Ι. Χιόνη για το βιβλίο του «Ο Μακεδονικός αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας. Η πορεία του Μακεδονικού αγώνα στις περιοχές Καβάλας – Δράμας και Θάσου» (Εκδόσεις Ξυράφι, Καβάλα 2015).

Βραβείο Εμμανουήλ Ροΐδου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα του κληροδοτήματος Ανδρέα Ανδρεάδη, για φιλολογική ή κριτική μελέτη με θέμα από τη ζωή και το έργο Έλληνα λογοτέχνη, οίκοθεν, στον κ. Γιώργο Μοράρη για το βιβλίο του «Μια διπλή απόκλιση της κυπριακής διαλέκτου και του ποιητικού λόγου. Ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης (1849-1917)» (Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2016).

Λυκούργειο Βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, από τα έσοδα της δωρεάς Παναγιώτη Γραμματικάκη, για εργασία με θέμα από την Ιστορία της Ελληνικής Φιλολογίας από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της αλώσεως του Βυζαντίου, στον κ. Ηλία Ταξίδη για την εργασία του “Les Épigrammes de Maxime Planude” (Introduction, édition critique, traduction française et annotation, De Gruyter Byzantinisches Archiv τόμ. 32, Βερολίνο 2017, σσ. 192).

Βραβείο Νικολάου και Μαρίας Γεωργίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη επί ιστορικών, λαογραφικών, κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων του ελληνισμού της Ανατολικής Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, στην κυρία Αικατερίνη Θ. Κουμλίδου για το βιβλίο της «ΜΕΛΕΝΙΚΟΝ “...των Ελλήνων οι κοινότητες”. Κοινωνικές και οικονομικές συνιστώσες της εκπαίδευσης του τελευταίου αιώνα της Τουρκοκρατίας. Η περίπτωση της Σχολής Μελενίκου» (Εκδόσεις Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 2015).

Βραβείο Ανδρέα Πετροπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για συνθετική μελέτη αναφερόμενη στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την προετοιμασία αυτής, στον κ. Σταύρο Καπετανάκη για την εργασία του «Οι Μανιάτες στην Επανάσταση του 1821» (Λακωνικαί Σπουδαί, 18ο Παράρτημα, Αθήνα 2015).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον κ. Αλέξανδρο Μωυσή για το βιβλίο του «Το πανόραμα του Νισήμ Λεβή, 1898-1944: οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού» (Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ, 2017).

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Λουκάς Παπαδήμος (Δ) απονέμει έπαινο σε εθελοντές δύτες που κατόρθωσαν να διασώσουν εγκλωβισμένο δελφίνι στα αβαθή του Ρεθύμνου, στη φετινή πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ

Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Βασίλη Αμανατίδη για τη συλλογή του «εσύ: τα στοιχεία» (Εκδόσεις Νεφέλη, 2017).

Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Νίκο Μάντη για το βιβλίο του «Οι τυφλοί» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017).

Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Άντζελα Δημητρακάκη για το βιβλίο της «Τέσσερις μαρτυρίες για την εκταφή του ποταμού Ερρινυού» (Εκδόσεις Εστία, 2016).

Βραβείο Δοκιμίου – Μελέτης, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον κ. Δημήτρη Ραυτόπουλο για το σύνολο του έργου του.

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ

Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Βίκυ Τσελεπίδου για το βιβλίο της «Αλεπού, αλεπού, τι ώρα είναι;» (Εκδόσεις Νεφέλη, 2017).

Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον κ. Σταύρο Ζουμπουλάκη για το έργο του «Ο στεναγμός των πενήτων, δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Προοπτικές, 2016).

Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην κυρία Αριστέα Παπαλεξάνδρου για τη συλλογή της «Μας προσπερνά» (Εκδόσεις Κέδρος, 2015).

Ο πλοίαρχος Λεωνίδας Τσαντούλας (Α) παραλαμβάνει από τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο (Δ) το βραβείο της Ακαδημίας που απονέμεται στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, στη φετινή πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017. 

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

Χρυσό Μετάλλιο στο Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» (1990) σε αναγνώριση της ενεργού και συνεχώς αυξανόμενης κοινωφελούς δράσεώς του.

Αργυρό Μετάλλιο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (1968) επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως πενήντα ετών από την ίδρυσή της και σε αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς της στη διεθνή προβολή της Ορθοδοξίας, την ειρήνη, καταλλαγή και συνεργασία των θρησκειών, καθώς και την κοινωνία γενικότερα.

Χαλκό Μετάλλιο στην Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (1917) του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σε αναγνώριση του έργου της ως θεματοφύλακα της Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμόμενο σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση - σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας, στην αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων «Στέγη» (1996), που εδρεύει στην Ερμούπολη Σύρου, για το σημαντικό έργο της στην κοινωνική, ψυχολογική και σχολική υποστήριξη παιδιών μονογονεϊκών οικογενειών, ορφανών, οικογενειακά παραμελημένων και μεταναστών.

Βραβείο Άγιδος Ταμπακοπούλου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για πρωτότυπη αδημοσίευτη μελέτη με θέμα από τον κλάδο του Εμπράγματου Δικαίου, στον κ. Κωνσταντίνο Ρήγα για την μελέτη του «Η Μεταβίβαση και η Επιβάρυνση των Άυλων Τίτλων».

Βραβείο Ιωάννη –Ίωνος Τσατσαρώνη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για μελέτη αναφερόμενη στο Δημόσιο Δίκαιο, στον κ. Γεώργιο Καραβοκύρη για τη μελέτη του «Το Σύνταγμα και η κρίση. Από το δίκαιο της ανάγκης στην αναγκαιότητα του δικαίου» (Εκδόσεις Κριτική, 2014).

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) για το σημαντικό έργο του στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής, της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στην ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ιουλία Βελισσαροπούλου-Καράκωστα για τη συνολική προσφορά της στην έρευνα και την προαγωγή του αρχαίου ελληνικού και ελληνιστικού δικαίου.

Έπαινος στην κυρία Δήμητρα – Μαρία Πλαμαντούρα για την εργασία της «Ο θεσμός του trust και οι αντίστοιχοι θεσμοί του ελληνικού δικαίου».

Έπαινος στον κ. Μιχαήλ Μαρτίνη για την εργασία του «Το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και η σωστή οριοθέτηση του αξιοποίνου του κατά το ισχύον δίκαιο και de lege ferenda».

Έπαινος στο Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ (2002) για την πολυετή και ανιδιοτελή δράση του στους τομείς της διάσωσης, περίθαλψης και επανἐνταξης κητωδών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Έπαινος στους εθελοντές δύτες κ.κ. Μιχάλη Βασιλάκη, Ζαχαρία Ζερβό, Άλκη Βατέλλη και στους εθελοντές πολίτες κ.κ. Κωστή Μαυρικάκη και Μάνο Μαυρικάκη οι οποίοι, ενεργώντας με οικολογική ευαισθησία, κατόρθωσαν με υπεράνθρωπες προσπάθειες να διασώσουν δελφίνι εγκλωβισμένο στα αβαθή νερά του κόλπου της Ελούντας στην Κρήτη.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης