Τι να κάνετε αν το παιδί πνιγεί την ώρα του φαγητού

Φροντίστε να μη δίνετε στο παιδί τροφές ή σνακ που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε πνιγμό

Επειδή τα απρόοπτα είναι μέσα στη ζωή, πρέπει να έχετε κάποιες βασικές γνώσεις ώστε να γλιτώσετε το παιδί σας από τα χειρότερα σε περίπτωση που καταπιεί στραβά στη διάρκεια του φαγητού. Πρωτίστως όμως, είναι απαραίτητο να μείνετε ψύχραιμοι!

Αν το παιδί καταπιεί μεγάλη μπουκιά ή αυτή κατέβει στραβά, προκύπτει πρόβλημα επειδή ουσιαστικά δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Γι'αυτό απαιτείται άμεση επέμβαση από ενήλικα στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες το παιδί αδυνατεί να επαναφέρει την μπουκιά από μόνο του στο σωστό «δρόμο».

Επειδή η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη της καταστολής, φροντίστε να μη δίνετε στο παιδί τροφές ή σνακ που υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε πνιγμό. Επίσης, πρέπει να είναι καθιστό και μάλιστα σωστά όταν τρώει. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποβεί μοιραίο!

Όταν δείτε ότι το παιδί πνίγεται και πριν παρέμβετε, παροτρύνετέ το να βήξει πολλές φορές και γενικά να προσπαθήσει να ωθήσει την μπουκιά προς τη στοματική κοιλότητα.

Αν δείτε ότι μέσα στον πανικό του είτε δε σας ακούει, είτε προσπαθεί να εφαρμόσει την εντολή σας χωρίς αποτέλεσμα, σπεύστε κοντά του για πρώτες βοήθειες.

Βάλτε το χέρι σας στο στήθος του παιδιού και σπρώξτε ελαφρά το σώμα του προς τα εμπρός. Με το άλλο χέρι, χτυπήστε το αρκετές φορές στην πλάτη.

Αν ούτε αυτό δουλέψει, βάλτε τα χέρια σας αυτή τη φορά γύρω από τη μέση του παιδιού και σπρώξτε πάλι το σώμα του προς τα εμπρός. Στη συνέχεια, βάλτε το ένα χέρι ως γροθιά στο στομάχι του παιδιού και με το άλλο πιάστε το πρώτο, με σκοπό να πιέσετε δυνατά προς τα μέσα και πάνω.

Σε περίπτωση που αυτό που προκάλεσε πρόβλημα στο παιδί είναι κάτι που έχετε οπτική επαφή και μπορεί να αφαιρεθεί με δική σας παρέμβαση (πχ κόκαλο), δοκιμάστε να το κάνετε αν είσαστε σίγουροι ότι ξέρετε.

Αυτοί είναι οι τρόποι απεμπλοκής της αναπνευστικής οδού του παιδιού όσο έχει ακόμα τις αισθήσεις του. Σε επόμενο επίπεδο, πρέπει να έχετε γνώσεις τεχνητής αναπνοής για να το επαναφέρετε.

Πηγή: mother.gr

Διαβάστε επίσης