Το ημερολόγιο του Εμπορικού με μεγάλες στιγμές της πορείας του που είναι και πορεία της πόλης- ΦΩΤΟ

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΙΣ 7.15

Ο Εμπορικός και Εισαγωγικός Σύλλογος της Πάτρας παρουσιάζει σήμερα στις 7.15 το απόγευμα στο κτίριό του στην πλατεία Γεωργίου Α΄ 25 το  ιστορικό του αρχείο το οποίο ψηφιοποιείται  με την συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και το ιστορικό Ημερολόγιο του Εμπορικού συλλόγου  που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος του tempo24 Γιώτα Κοντογεωργοπούλου.

Για το ημερολόγιο και τη διαδικασία ψηφιοποίησης, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Γιώργος Ρώρος, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, η Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ – Ινστιτούτου Εμπορίου & Υπηρεσιών Βάλια Αρανίτου και η  Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ Νατάσσα Τραγουστή.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευτούν οι τέως Πρόεδροι του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας Χρήστος Γκοτσόπουλος και Νίκος Στριφτούλιας και 6 εμπορικές επιχειρήσεις που συνεχίζουν αδιάλειπτα την δραστηριότητά τους από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, καθώς και 3 νεοφυείς επιχειρήσεις.Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων.

Το  ημερολόγιο του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, του παλαιότερου συλλόγου στη χώρα,  περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και  Γενικές Συνελεύσεις καθώς και αποσπάσματα από την πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα αλληλογραφία του με άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, τηλεγραφήματα και επιστολές, μέσα από τις οποίες ζωντανεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και της χώρας.

Η ψηφιοποίηση του αρχείου του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60% σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ. Η διαδικασία αυτή αποτελεί πολύ σημαντική συνεισφορά τόσο στην προσπάθεια διάσωσης του αρχειακού υλικού του Συλλόγου όσο και στην προσπάθεια πρόσβασης του ιστορικού μελετητή σε αυτό.

Το ημερολόγιο, αποτελεί μια πρώτη καταγραφή ενόψει  του λευκώματος που θα ακολουθήσει με την ιστορία του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, η οποία ξεκινάει πολύ νωρίτερα και από το 1904,  έτος ιδρύσεώς του, καθώς ο Εμπορικός Εισαγωγικός, προήλθε από τους κόλπους του Εμπορικού Συλλόγου «Ερμής», η δραστηριότητα του οποίου ανάγεται στον 19ο αιώνα.

Η πρόταση για το λεύκωμα του Συλλόγου  έγινε από τον κ. Θανάση Μανθόπουλο που το 2010 είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών ήταν πρωτοπόρος σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής του.

Οι έμποροι της Πάτρας είναι αυτοί που πρώτοι έχτισαν θέατρα και έφτιαξαν σχολές, που έγιναν δωρητές και ευεργέτες, κινώντας την μηχανή της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού, φέρνοντας την Πάτρα στο προσκήνιο καθόλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν η πόλη είχε καθιερωθεί ως το πρώτο σταφιδο εξαγωγικό λιμάνι και γενικά ως κύριο εξαγωγικό και εισαγωγικό κέντρο προς τη δύση.

(13 Μαΐου 1904. Τα πρακτικά της συνεδρίασης με την εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών (αρχείο Εμπορικού Συλλόγου Πατρών)

Εδώ, στην Πάτρα, καθιερώθηκε για πρώτη φορά η Κυριακή ως αργία με απόφαση που ελήφθη σε έκτακτη συνεδρίαση στις 18 Ιουλίου του 1906, όταν στην υπόλοιπη χώρα καθιερώθηκε το 1922 και από εδώ ξεκίνησε το αίτημα για την εφαρμογή της αργίας της Τετάρτης κατά τη χειμερινή περίοδο,  τη δεκαετία του ‘70.

Ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών υπήρξε και εξακολουθεί να είναι διεκδικητικός. Τόσο, που με τις συνεχείς πιέσεις του κατάφερε να αποκομίσει πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την πόλη, αλλάζοντας τη μοίρα και τον προσανατολισμό της,

Ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε στη διαδικασία ιδρύσεως του Πανεπιστημίου και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία.

(Συνεδρίαση παρουσία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου που διακρίνεται στην κορυφή του τραπεζιού)

(Κούλης, Κούκος, Βέτσος και Τριάντης σε κλειστή συνεδρίαση για θέματα της πόλης (αρχείο Εμπορικού Συλλόγου Πατρών)

 

 

Διαβάστε επίσης