Πάτρα: «Ο Καζαντζάκης «εργάτης» στον αγώνα για την εξύψωση του ανθρώπου»

Ομιλία-συζήτηση με τη Γεωργία Γκοτσοπούλου στην Κοινο_Τοπία

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr,με αφορμή τον φετινό εορτασμό του έτους Καζαντζάκη οργανώνει τιμητική εκδήλωση στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και ώρα 8.30μμ

Ομιλητής θα είναι η Γεωργία Γκοτσοπούλου με θέμα: «Ο Καζαντζάκης «εργάτης» στον αγώνα για την εξύψωση του ανθρώπου». Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα γίνει ανάγνωση χαρακτηριστικών χωρίων του έργου του Καζαντζάκη από τα στελέχη της Κοινο_Τοπίας Σάκη Κάπαρη και Αλέκα Ράπτη.Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μυρσίνη Σκόνδρα.

H ομιλία-συζήτηση θα γίνει στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Μαιζώνος 139και Παντανάσσης, 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) στην Πάτρα με δωρεάν είσοδο αλλά με κάρτα κράτησης θέσης η οποία δίνεται από τη γραμματεία της Κοινο_Τοπίας. Θα ακολουθηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων, πληροφορίες στο 2615.002009.

Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε μια αυθεντική κρητική καρδιά, ένας πνευματικά ελεύθερος άνθρωπος, ένας βαθιά φιλοσοφημένος πολίτης του κόσμου. Εργάστηκε επίμονα και σκληρά μέσα από τα πονήματά του για να μεταφέρει μέσω των λέξεων μια κοσμοθεωρία, που την ακολούθησε απαρέγκλιτα μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο ίδιος έλεγε: «Θέλω να σχηματίσω μια ατομική, δική μου αντίληψη της ζωής, μια θεωρία του κόσμου και του προορισμού του ανθρώπου και σύμφωνα μ’ αυτή, συστηματικά μ’ ορισμένο σκοπό και πρόγραμμα, να γράφω –ό,τι γράφω». Ελευθερία και άνθρωπος ταυτίζονται στον Καζαντζάκη όπως και στο Γάλλο υπαρξιστή φιλόσοφο Σαρτρ, κατά τον οποίο η ανθρώπινη ελευθερία προηγείται από την ουσία του ανθρώπου, την οποία και καθιστά δυνατή. Εκτίμησαν τον Καζαντζάκη οι άνθρωποι; Τον αγάπησαν οι γυναίκες; Τον στήριξαν οι πνευματικοί αδελφοί του; Ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην εισήγηση και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στην Κοινοτοπία.

Η Γκοτσοπούλου Γεωργία γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και κατοικεί. Σπούδασε Φιλολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών και υπηρέτησε στην εκπαίδευση για 18 χρόνια. Αυτό το διάστημα πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Αγωγή στην εκπαίδευση. Τον περασμένο Απρίλη κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Νερό στις ρίζες», μια συλλογή διηγημάτων για τον άνθρωπο και τη φύση. Η τελευταία νουβέλα του βιβλίου με τίτλο «το όνειρο» βραβεύτηκε το 2008 από την Ακαδημία Αθηνών. Από τον Ιανουάριο του 2017 η Γ. Γκοτσοπούλου είναι Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περ. Κ.Υ. Χαλανδρίτσας. Είναι μητέρα δυο κοριτσιών, τα οποία αποτελούν καθημερινή πηγή αγάπης, μάθησης, υπομονής κι έμπνευσης. Αυτό το διάστημα ετοιμάζει την έκδοση ενός παιδικού παραμυθιού, το οποίο εικονογράφησαν μαθητές του 44ου Δημοτικού Σχολείου Πατρών.

Διαβάστε επίσης